Pad prodaje pametnih telefona odvukao Nokiju u gubitak od 25 miliona eura

Kako je prenijela agencija AP, u istom periodu lane Nokia je ostvarila dobit od 193 miliona eura
5 komentar(a)
Nokia, Foto: Beta/AP
Nokia, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2014. 15:18h

Finska kompanija Nokia izkazala je za četvrto tromjesečje 2013. godine čist gubitak od 25 miliona eura, za šta je glavni uzrok pad prodaje smartfona za 29 odsto.

Kako je prenijela agencija AP, u istom periodu lane Nokia je ostvarila dobit od 193 miliona eura.

U danas objavljenim podacima za posljednje prošlogodišnje tromjesečje nijesu obuhvaćeni rezultati odjeljenja telekomunikacionih uređaja i usluga, koje Nokia prodaje američkom softverskom gigantu Microsoft.

Promet tog odjeljenja (uređaja i usluga) za tri mjeseca do kraja decembra 2013. pao je na 2,6 milijardi eura, sa 3,7 milijardi eura u istom razdoblju 2012. godine. Operativni gubitak je u isto vrijeme povećan na 191 milion eura, sa 97 miliona eura pretprošle godine. Promet mrežnog odjeljenja (Nokia Solutions and Networks, NSN) je u četvrtom tromjesečju prošle godine smanjen 22 odsto, na 3,1 milijardu eura, dok su analitičari očekivali promet od 3,2 milijarde eura.

Microsoft se u septembru prošle godine dogovorio s finskom firmom o kupovini njenog ključnog odeljenja uključujući prava na patente, za 5,4 milijardi dolara.

Akcionari Nokie su preuzimanje odobrili u novembru prošle godine. Približno 32.000 zaposlenih u tom dijelu Nokie će tako preći u Microsoft. Za planiranu prodaju koja bi trebalo da bude dovršeno početkom ove godine, glasalo je oko 99 odsto akcionara.

Bonus video: