Vrhovni sud oslobodio Platona Lebedeva

Krasnov je kazao da ne zna da li će Lebedev, kao i Hodorkovski, kojeg je krajem decembra pomilovao predsjednik Vladimir Putin, otići u inostranstvo ili će ostati u Rusiji
1 komentar(a)
Platon Lebedev, Foto: Beta/AP
Platon Lebedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2014. 12:18h

Vrhovni sud Rusije donio je danas odluku o oslobađanju Platona Lebedeva, koji je zajedno sa bivšim naftnim magnatom i kritičarem Kremlja Mihailom Hodorkovskim bio osuđen za finansijske malverzacije.

Sud je smanjio Lebedevu kaznu i naložio oslobađanje, a njegov advokat Vladimir Krasnov izjavio je TV Dožd da bi Lebedev već danas trebalo da bude pušten na slobodu.

Krasnov je kazao da ne zna da li će Lebedev, kao i Hodorkovski, kojeg je krajem decembra pomilovao predsjednik Vladimir Putin, otići u inostranstvo ili će ostati u Rusiji.

Vrhovni sud je odbio da poništi odluku kojom Hodorkovski i Lebedev treba da plate državi sedam milijardi rubalja (jedan euro oko 45 rubalja), na račun neuplaćenog poreza, iako je Evropski sud za ljudska prava ranije tu odluku ocijenio kao nezakonitu.

To je, po riječima Hodorkovskog, bio razlog da odmah ode u inostranstvo, jer se boji da mu zbog te odluke može biti zabranjeno da izađe iz zemlje. Advokat Krasnov je najavio da će se na odluku Vrhovnog suda žaliti Evropskom sudu za ljudska prava.

Bonus video: