Pobunjenici i režim od petka oči u oči

Iako je konferencija o Siriji protekla u znaku oštre retorike i neslaganja oko Asadove sudbine, zaraćene strane pristale na direktne pregovore o pojedinim pitanjima
52 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2014. 09:35h

Predstavnici sirijske vlada i opozicije juče su se prvi put našli za istim pregovaračkim stolom gdje su izrazili međusobno neprijateljstvo, ali je medijator UN naveo da su zaraćene strane možda spremne da razgovaraju o razmjeni zarobljenika, lokalnim prekidima vatre i humanitarnoj pomoći.

Rusija je saopštila da su sukobljene strane obećale da će početi direktne pregovore uprkos strahovanju da će zastoj, do koga je došlo na mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj oko pitanja sudbine predsjednika Bašara al Asada, prekinuti napore za političko rješenje građanskog rata u Siriji.

Na konferenciji u Montreu, zapadni zvaničnici su bili zatečeni ratobornim tonom sirijskog šefa diplomatije Valida al Mualema, što je podstaklo zebnju da na takav način pregovori nikada neće mrdnuti s mjesta

Na konferenciji u Montreu, zapadni zvaničnici su bili zatečeni ratobornim tonom sirijskog šefa diplomatije Valida al Mualema, što je podstaklo zebnju da na takav način pregovori nikada neće mrdnuti s mjesta.

Međutim, međunarodni medijator Lahdar Brahimi nagovijestio je da su obje strane spremne da odu korak dalje od retorike: „Imamo neke prilično jasne indicije da su strane voljne da razgovaraju o pitanjima pristupa ljudima kojima je potrebna pomoć, oslobađanju zatvorenika i lokalnim prekidima vatre“, kazao je na konferenciji za novinare.

Generalni sekretar UN Ban ki Mun rekao je novinarima da je insistirao da sirijska vlada, u cilju izgradnje povjerenja, oslobodi zatvorenike.

Rusija, koja je sa SAD kosponzorisala skup u Montreu, istakla je da su rivalske delegacije iz Sirije obećale da će sjesti za sto u petak, a da će ti razgovori trajati oko sedam dana.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pokušao je da ublaži jučerašnje međusobno optuživanje kada je lider opozicije Ahmed Džarba, pozvao da Asad preda vlast – što je Mualem odbacio, slikovito opisujući zvjerstva koja su počinili pobunjenici „teroristi“.

Keri insistira da Asad ode, Lavrov se protivi miješanju sa strane, Foto: Reuters

„Prvi put za tri godine krvavih sukoba... strane su – uprkos međusobnim optužbama – pristale da sjedu za pregovarački sto“, kazao je novinarima.

Lavrov je, napomenuvši da je juče razgovarao sa Mualemom i Džarbom, pozvao opoziciju i njihove strane podržavaoce da se ne usredsređuju samo na smjenu vlasti u Damasku.

Jučerašnji sastanak istakao je oštro suprotstavljene stavove o zbacivanju Asada, kako između sirijske vlasti i opozicije, tako i između stranih sila koje strahuju da se sukob preliva preko sirijskih granica i ohrabruje sektaški ekstremizam u inostranstvu.

Džarba, lider opozicione grupe Nacionalna koalicija, bivši politički zatvorenik i uticajnna plemenska ličnost koji je u bliskim odnosima sa Saudijskom Arabijom, optužio je Asada za ratne zločine u nacističkom stilu. On je zahtijevao da sirijska delegacija pristane na međunarodni plan predaje vlasti.

Mračne posljedice sirijskog rata: Zatvorenicima vađene oči >>>

„Nada postoji, ali je ona krhka. Moramo da nastavimo jer je rješenje za ovaj užasni sukob u Siriji političko i potrebno je nastaviti razgovore“, kazao je francuski šef diplomatije Loran Fabijus. „Očito, kada čujemo predstavnike Bašara al Asada, čiji je ton radikalno drugačiji, znamo da će biti teško.“

Američki sekretar Džon Keri ponovio je stav pobunjenika da „ni u kom slučaju“ Asad ne može ostati pod uslovima međunarodnog sporazuma iz 2012. koji predviđa prelaznu vlast. Međutim, Lavrov je kazao da sve strane imaju svoju ulogu i osudio „jednostrane interpretacije“ pakta iz 2012.

Saudijska Arabija, koja podržava sunitske pobunjenike, pozvala je da Iran i njegov šiitski saveznik iz Libana, Hezbolah, povuku snage iz Sirije. Predstavnici Irana nisu bili prisutni, jer je Ban u posljednjem momentu povukao poziv Teheranu. Zapad i sirijska opozicija protivili su se prisustvu Irana konferenciji jer je odbio pozive na uspostavljanje prelazne vlasti. Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je da odsustvo Teherana znači da je malo vjerovatno da će pregovori uspjeti.

Konferencija u Montreu, nazvana još i „Ženeva 2“, nije probudila velika očekivanja, naročito među islamističkim pobunjenicima koji su opoziciju koja uživa podršku Zapada označili kao izdajnike što su uopšte učestvovali u razgovorima.

Opozicioni lider Džarba pozvao je delegate sirijske vlade da okrenu leđa predsjedniku i da se „distanciraju od ludaka“ prije nego što konferencija počne.

„U Siriji se ženama otvaraju materice i ubijaju fetusi. Siluju žene – žive ili mrtve... Muškarce kolju pred njihovom djecom u ime revolucije.“

Rusija i SAD još jednom su pokazali neslaganje oko tumačenja zaključaka sa konferencije „Ženeva 1“ iz 2012.

Lavrov je ponovio da se Moskva protivi miješanju „igrača sa strane“ u unutrašnja pitanja Sirije i da u vezi sa cijelom situacijom i Iran treba da dobije riječ.

Moskva se protivi tome da se Asadovo povlačenje postavi kao uslov za mir. Govoreći o ženevskom sporazumu, Lavrov je kazao: „Suština ovog dokumenta je da o budućnosti Sirije treba odlučivati kroz zajednički dogovor između vlade i opozicije.“

Keri je takođe govorio o „zajedničkom“ dogovoru među Sirijcima, ali u kontekstu koji isključuje Asada.

„Mi vidimo samo jednu opciju – pregovaranje o prelaznoj vladi oko koje bi se složile obje strane“, kazao je. „To znači da Bašar al Asad neće biti dio te prelazne vlade.“

Međutim, uprkos razlikama, neki učesnici smatraju da bi zajednički interes da se zauzda nasilje mogao okupiti Zapad, Rusiju, a možda čak i Iran iza neke vrste kompromisa.

„Kolju u ime revolucije“

Mualem, žustri i iskusni diplomata iz bogate sunitske porodice iz Damaska i saveznik alavitkse manjine koja je na vlasti u Siriji, insistirao je da se Asad neće povinovati zahtjevima sa strane. On je osudio zvjerstva pobunjenika koje podržavaju arapske i zapadne zemlje čiji su predstavnici bili prisutni u sali, pozivajući strane sile da prestanu da „podržavaju terorizam“ i da ukinu sankcije Damasku.

Osvrćući se na nedjela pobunjenika kazao je:

„U Siriji se ženama otvaraju materice i ubijaju fetusi. Siluju žene – žive ili mrtve... Muškarce kolju pred njihovom djecom u ime revolucije.“

On je insistirao na tome da se Asadova budućnost ne dovodi u pitanje.

„Niko na ovom svijetu nema pravo da oduzme legitimitet predsjedniku ili vladi... osim samih Sirijaca.“

Mualemov govor je umjesto planiranih sedam minuta trajao više od pola sata, te je Ban Ki Mun morao tri puta da interveniše što je dodatno zapalilo ionako ne baš mirnu i opuštenu atmosferu. Mualam je napao turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, zatim, kako je rekao, i „kraljeve i šeike“, ne imenujući ih, ali jasno ukazujući na Saudijsku Arabiju, Bahrein, Kuvajt i Katar. Oni, kako je rekao,

„iz srednjeg vijeka govore o demokratiji u Siriji i finansiraju Al Kaidu u Siriji“. Mualem je napao i delegaciju sirijske opozicije, za čije članove je rekao da su „agenti Izraela“ i da danas „ne predstavljaju nikoga iz Sirije“.

Galerija

Bonus video: