Pohapšeni zelenaši u Sloveniji

Mediji navode da su u centru mreže bili ljubljanski advokat Janez Žlender i mariborski preduzetnik Igor Bandič
2 komentar(a)
Zelenaštvo, ilustracija, Foto: Shutterstock
Zelenaštvo, ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.01.2014. 14:34h

Slovenačka policija sprovela je akciju razbijanja "kreditne hobotnice", kriminalne organizacije koja se bavila zelenaštvom.

Ova kriminalna grupa se bavila nuđenjem gotovinskih kredita po visokim zelenaškim kamatama i pranjem novca i nije djelovala samo u Sloveniji nego i u Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Prema riječima predstavnika mariborske policije Mirana Šadla, na području cijele Slovenije, posebno u Ljubljani i Mariboru, izvedeno je 17 kućnih pretresa, a u akciji je učestvovalo 198 policajaca i kriminalista.

Uhapšene su četiri osobe koje se terete za "privredni kriminal, zelenaštvo, prevare i pranje novca", a zaplenjena je poslovna i druga dokumentacija koja će na sudu biti korišćena kao dokaz, prenosi Hina.

Neslužbeno, policija otkriva da se sumnja da je "hobotnica", odnosno mreža koja se bavila nuđenjem kredita pod izuzetno visokim kamatama u Sloveniji, oštetila najmanje 2.000 osoba, a djelovala je i u Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Mediji navode da su u centru mreže bili ljubljanski advokat Janez Žlender i mariborski preduzetnik Igor Bandič koji su se, pored davanja gotovinskih kredita, bavili i otkupom zlata preko firmi čije je poslovanje policija u prošlosti već ispitivala.

Nakon što su mediji nedavno objavili poslove Žlenderovih firmi, na četiri godine mu je oduzeta i advokatska licenca, a smatrao se "glavom" regionalne "kreditne hobotnice" koja je obično penzionerima i ljudima u financijskim teškoćama nudila kredite uz visoke kamate.

Bonus video: