Ruska vlada špijunirala kompanije iz Amerike, Evrope i Azije?

"Ovi hakerski napadi su izgleda motivisani interesom ruske vlade da pomogne svojim kompanijama da održe kompetitivnost u ključnim područjima državnog interesa"
0 komentar(a)
hakeri, Foto: Sxc.hu
hakeri, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 22.01.2014. 10:16h

Američka kompanije za zaštitu i sigurnost podataka CrowdStrike tvrdi u svom izvještaju da je ruska vlada špijunirala stotine kompanija u Americi, Aziji i Evropi.

CrowdStrike kaže da su žrtve dosad neprijavljenih napada bile kompanije iz energetskog i tehnološkog sektora i da su pretrpjele znatne gubitke na području intelektualne svojine.

Kompanije nije ulazila u pojedinosti jer kaže da je vezana ugovorima o povjerljivosti podataka. U rusko ministarstvo unutrašnjih poslova nisu u srijedu bili dostupni za komentar.

"Ovi hakerski napadi su izgleda motivisani interesom ruske vlade da pomogne svojim kompanijama da održe kompetitivnost u ključnim područjima državnog interesa", rekao je glavni zaposleni za tehnologiju pri CrowdStrikeu Dmitri Alperovič za Reuters.

Alperovič je rekao da žrtve napada uključuju evropske kompanije koje se bave energetikom, odbrambenom industrijom te razne vladine agencije. U Evropi, SAD na Bliskom istoku bile su im zanimljive kompanije koje se bave građevinarstvom i proizvodnim procesima a u Americi su istraživali pružaoce usluga u zdravstvu.

On kaže da je ovo prvi put da se ruska vlada povezuje s internet špijuniranjem stranih kompanija, što je dosad pripisivano uglavnom Kini.

"Kopiraju Kineze", rekao je Alperovič.

"Internet špijunaža unosna je i donosi ekonomsku korist zemlji", dodao je.

Bonus video: