Vlast u Ukrajini putem telefona identifikuju demonstrante: Dragi korisniče, sad si naš

Novim zakonom u Ukrajini se kažnjava učestvovanje u protestima koji se smatraju nasilnim
10 komentar(a)
Kijev protesti, Foto: Reuters
Kijev protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2014. 16:48h

Ukrajinske vlasti su koristile telefonsku tehnologiju koja im je omogućila da identifikuju učesnike protesta koji su učestvovali u sukobima sa policijom.

Oni koji su bili blizu mjesta gdje su zabilježeni sukobi između policije i učesnika antivladinih protesta dobili su tekstualnu poruku sljedeće sadržine: "Dragi korisniče, registrovani ste kao učesnik masovnih nereda", objavio je "Njujork tajms".

Pomenuta rečenica odražava ton novog zakona kojim se kažnjava učestvovanje u protestima koji se smatraju nasilnim. Pomenuti zakon je juče stupio na snagu.

Ova zakonska pravila su poput onih koji su na snazi u Rusiji, koja je postrožila zakone o slobodi govora i javnim okupljanjima.

Po jučerašnjim protestima u Kijevu se moglo pomisliti da pomenuta tekstualna poruka nije imala puno efekta. Tri sata pošto je poslata, učesnici protesta - sa šljemovima i skijaškim maskama - bili su spremni na obračun sa policijom. Policija je ispalila gumene metke na učesnike protesta.

U još jednoj taktici osmišljenoj da bi se povećao pritisak na proteste, ulice oko glavnog gradskog trga ispunili su mladići u duksericama, koji su palicama tukli učesnike protesta i lomili izloge prodavnica.

Opozicioni lideri su kazali da su sigurni da su to fudbalski huligani i nezaposleni mladići koje je dovela vlada u grad kako bi zastrašili demonstrante i narušili imidž protesta podstičući nasilje.

"Ovo je plan države da uvede vanredno stanje", napisao je na Tviteru Vitalij Kličko, bivši bokserski šampion, a sada lider opozicije.

Desetak huligana su priveli učesnici protesta i odveli ih u jednu od zgrada koje su ranije zauzeli.

Njihovo ispitivanje je emitovano na televizijskoj stanici koju kontroliše opozicija. Više njih je kazalo da im je obećano 25 dolara za stvaranje nereda u blizini Trga nezavisnosti, ali nisu umjeli konkretno da kažu ko ih je angažovao.

Lavrov: Stvari izmiču kontroli

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je juče da protesti u Ukrajini „izmiču kontroli. Lavrov je nasilne obračune policije i učesnika protesta opisao kao „zastrašujuće“ i zatražio od Evropske unije da se ne miješa u unutrašnju politiku Ukrajine.

"Pripadnici više evropskih vlada su potrčali na Trg nezavisnosti bez ikakvog poziva i učestvovali u antivladinim protestima u zemlji sa kojom imaju diplomatske odnose“, kazao je.

Nije navodio imena, ali su na protestima bili šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, tadašnji šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele i Viktorija Nulend iz američkog Stejt departmenta.

"To je prosto nepristojno".

Bonus video: