Prve žrtve protesta

Ukrajina: Lideri opozicije pozvali pristalice da se pripreme za ofanzivu

Opozicioni lideri koji su se sastali sa Janukovičem, kazali da su spremni da se suoče sa policijskim mecima
75 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 16:35h

U Ukrajini je danas bio Dan nacionalnog jedinstva, ali država nikad nije djelovala tako podijeljeno.

Potvrđena je smrt dvije osobe, prve žrtve dvomjesečnih protesta, koji su za vikend prerasli u nasilje.

Lideri opozicije su izašli sa pregovora sa predsjednikom Viktorom Janukovičem rekavši da on nije dao konkretne odgovore na njihove zahtjeve i poručili svojim pristalicama na ulicama da se pripreme za policijsku ofanzivu.

U emotivnom obraćanju, opozicioni lideri koji su se sastali sa Janukovičem, kazali su da su spremni da se suoče sa policijskim mecima.

Vitalij Kličko je hiljadama pristalica opozicije na Trgu nezavisnosti u Kijevu rekao da tokom tri sata pregovora predsjednik nije dao nikakav jasan odgovor na njihove zahtjeve za ostavkom vlade i ukidanjem zakona protiv protesta.

"Danas se pripremaju da nas uklone da Majdana (Trg nezavisnosti). Moramo dati sve od sebe da ih u tome spriječimo", rekao je Kličko.

Poručio je da predsjednik može okončati krizu raspisivanjem prijevremenih izbora ali „sjutra, ako ne odgovori...krenućemo u ofanzivu,“ rekao je bivši bokser, što su pristalice burno pozdravile.

Pozvao je narod da ostane tokom noći i brani trg. "Ako budem morao da idem (na ulice) pod mecima, ići ću pod mecima".

Sličnu poruku je uputio bivši ministar ekonomije Arsenij Jacenjuk.

"Neću da živim stideći se. Sjutra idemo naprijed zajedno. Ako bude metak u čelo, neka bude. To će biti iskrena, pravedna i hrabra akcija", poručio je.

Kriza u Ukrajini je izbila krajem novembra, kada je Janukovič odbacio trgovinski sporazum sa Evropskom unijom u korist finansijske pomoći Rusije.

Direktni pregovori su bili prvi konkretni potez ka okončanju građanskih nereda, koji su kulminirali nasilnim sukobima između tvrdokornih radikalnih demonstranata i policije.

Dva muškarca su podlegla povredama od metaka, saopštio je ukrajinski tužilac. Javljeno je da je treći aktivista podlegao povredama zadobijenim u padu sa vrha stadiona Dinama tokom sukoba sa policijom. Međutim, portparol kijevske bolnice je saopštio da je muškarac preživio pad i da je na liječenju.

Prije odlaska na pregovore sa opozicijom, Janukovič je izdao saopštenje, u kojem je izrazio žaljenje zbog izgubljenih života.

Apelujući na narod da ne sluša „političke radikale“, Janukovič je rekao: „Protivim se krvoproliću, upotrebi sile, podsticanjem na neprijateljstvo i nasilje.“

On se čvrsto protivi zahtjevima opozicije za smjenom vlade premijera Nikolaja Azarova i istragom protiv ministra unutrašnjih poslova, kojeg demonstranti smatraju odgovornim za surovu policijsku taktiku.

Azarov je demonstrante nazvao „teroristima“ i „kriminalcima“. Optužio je opozicione lidere da su podstakli „kriminalnu akciju“ pružanjem podrške protestima, koji su, kako je rekao, destabilizovali Ukrajinu.

U međuvremenu, američka ambasada u Ukrajini je saopštila da je ukinula vize „nekolicini Ukrajinaca povezanih sa nasiljem“. Nije saopštila imena, ali je navela da „razmatra dodatnu akciju protiv onih koji su odgovorni za trenutno nasilje“.

Evropska unija je saopštila da je šokirana zbog žrtava i pozvala je sve strane na prekid nasilja.

"Ako se sistematski krše ljudska prava, uključujući otvaranje vatre na mirne demonstrante, ili ozbiljno ugrožavaju osnovne slobode, moraćemo da razmotrimo naš odnos sa Ukrajinom", rekao je Žoze Manuel Baroso, predsjednik Evropske komisije.

SAD su takođe snažno osudile eskalaciju prilika.

"Porast tenzija u Ukrajini je direktna posljedica neuspjeha ukrajinske vlade da započne istinski dijalog i usvajanja antidemokratskog zakona", saopštio je Stejt department.

Glavni glas podrške za oštru akciju je došao iz Moskve, gdje je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio evropske političare da „potpaljuju“ nasilje u Ukrajini i istakao da bi bilo koja evropska država takođe silom odgovorila na zauzimanje javnih zgrada i nasilje.

Djelovi Kijeva kao borbena zona

Demonstranti, gnjevni zbog žrtava, ponovo su odmjerili snage sa policijom za suzbijanje nereda, u krvavim sukobima koji blizu sjedišta vlade traju od nedjelju veče.

Demonstracije su postale nasilnije u nedjeju nakon pooštravanja policijske taktike i uvođenja zakona protiv protesta koji, kako tvrdi opozicija, utire put za policijsku državu.

Sinoć je pritvoreno 50 osoba a 29 zvanično optuženo za učešće u masovnim protestima, saopštila je policija. Povrijeđeno je ukupno 167 policajaca, saopštili su zvaničnici.

Djelovi Kijeva su podsjećali na borbenu zonu, dok su gusti oblaci dima od zapaljenih guma ispunjavali vazduh i odjekivala detonacija šok bombi. Iako su stotine ljudi nastavile mirne proteste u kampu na Trgu nezavisnosti, manja grupa je napadala policiju Molotvoljevim koktelima, petardama i kamenicama.

Mnogi za nasilje optužuju malo poznatu desničarsku grupu Desni sektor. Policija je odgovorila gumenim mecima, šok bombama i suzavcem a izvedeno je oklopno vozilo da podrži njihove akcije.

Mnoge prodavnice, firme i banke su juče ranije zatvorene iz straha od novih nereda. Iako brojni detalji u vezi sa smrću demonstranata još nisu jasni – uključujući to da li je jednog aktivistu ubio policijski snajperista – sama činjenica da su izgubljeni životi mogla bi izazvati eksplozivni bijes antivladinog pokreta.

Sadašnji sukobi su žestoki, ali ograničeni na mali dio prijestonice blizu zgrade vlade. Međutim, to bi se moglo promijeniti s obzirom na to da u Kijev stižu aktivisti sa zapada i mase se nagomilavaju na mjestu sukoba.

Galerija