Rahoj: Dok sam ja premijer Katalonija će biti bez referenduma

Ta pokrajina može da zatraži od zvaničnog Madrida dozvolu za održavanje referenduma, ali Madrid ima pravo da im kaže "ne" i to će se gotovo sasvim sigurno dogoditi
0 komentar(a)
Mario Rahoj, Foto: Reuters
Mario Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2014. 13:35h

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio da neće dopustiti referendum o otcjepljenju Katalonije, odnosno stvaranju nove evropske države.

Rahoj je kasno sinoć rekao za špansku televiziju "Antena 3" da referendum koji žele mnogi Katalonci "neće biti održan i sve dok sam ja premijer španske vlade neće biti nezavisnosti ni za jednu špansku teritoriju", prenio je AP.

Njegov komentar uslijedio je manje od sedam dana pošto su poslanici u parlamentu španske pokrajine Katalonije 16. januara glasali da se zatraži održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Katalonska skupština u Barseloni prihvatila je tada, sa 87 glasova za, 43 protiv i tri uzdržana, predlog da se nacionalnom parlamentu pošalje zahtjev za održavanje referenduma.

Odluka katalonskog parlamenta je, ipak, uglavnom simbolična. Ta pokrajina može da zatraži od zvaničnog Madrida dozvolu za održavanje referenduma, ali Madrid ima pravo da im kaže "ne" i to će se gotovo sasvim sigurno dogoditi, prenijele su zapadne agencije.

Rahoj je više puta ponovio da neće dopustiti referendum o otcjepljenju Katalonije, zato što ustav Španije iz 1978. godine predviđa isključivo jedinstvenu državu i propisuje da referendumi koji se tiču Španije moraju da se održe na nacionalnom, a ne regionalnom nivou.

Narodna stranka premijera Rahoja ima apsolutnu većinu u španskom parlamentu, pa je sigurno da predlog Katalonije o referendumu neće proći, tim prije što se i najveća opoziciona Socijalistička stranka takođe protivi referendumu, navodi AP.

Bonus video: