Sukobi demonstranata i policije u Kijevu se nastavljaju

Kako prenose ruski mediji, sukobi demonstranata i policije u centru Kijeva poprimaju sve šire razmjere
10 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 10:19h

Sukobi između demonstranata i policije u centru Kijeva nastavljeni su i danas uprkos niskim temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusovih.

Antivladini demonstranti bacali su molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok bombi, ali i hapšenjima.

Demonstranti su, takođe, palili automobile tokom sukoba s policijom, a drveni katapult koji su demonstranti napravili rano jutros je policija uništila, prenijela je RIA Novosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da je više od 100 policajaca povređeno u sukobima s demonstrantima, dok su gradski zvaničnici rekli da su 104 demonstranta povrijeđena, od kojih su 44 smještena u bolnicu.

Ima izvještaja da je došlo do sukoba i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao "tituški" u Ukrajini, plaćenih da izazivaju nasilje i da uništavaju imovinu.

Lider opozicije Vitalij Kličko je u današnjem saopštenju naveo da vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditovana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta.

Kličkova portparolka Oksana Zinovjeva je jutros na svom fejsbuku napisala da je Kličko lično razoružao, pritvorio i ispitao dvojicu "tituški".

Janukovič je u televizijskom obraćanju naciji u ponedeljak rekao da sukobi između policije i antivladinih demonstranata predstavljaju pretnju temeljima cijeloj zemlji.

"Vaše učestvovanje na masovnim protestima sam posmatrao sa razumijevanjem, izražavao sam spremnost da se pronađe način za razrješenje postojećih kontradikcija", rekao je ukrajinski predsjednik.

Uhapšen 31 demonstrant

Ukrajinska policija do sada je uhapsila 31 demonstranta koji su učestvovali u sukobima sa pripadnicima snaga bezbjednosti u centru Kijeva, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

U ponedjeljak, drugog dana sukoba antivladinih demonstranata i policije, povrijeđeno je više od 200 ljudi, a među njima je i najmanje 26 novinara, javila je agencija Ansa.

Prethodno je generalni tužilac Ukrajine Viktor Pšonka upozorio demonstrante da obustave "masovne nerede", opisujući to kao zločin protiv države, javio je AFP.

Janukovič i Kličko traže rješenje za krizu u Ukrajini, EU žali zbog nasilja >>>

I u ponedeljak su hiljade Ukrajina prkosile temperaturi od minus 10 stepeni Celzijusa, nakon što su sukobi sa policijom započeli u nedjelju popodne, podsjeća AFP.

Kako prenose ruski mediji, sukobi demonstranata i policije u centru Kijeva poprimaju sve šire razmjere, a učesnici protesta su u centru grada napravili katapult radi obračuna s policijom.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je juče da sukobi između policije i antivladinih demonstranata predstavljaju prijetnju "cijeloj zemlji", dok je Brisel zatražio povlačenje spornog seta zakona o ograničavanju prava na proteste.

Janukovič je pozvao je na smirivanje situacije u momentu dok ukrajinskom prijestonicom bjesne najgori sukobi u proteklih nekoliko mjeseci.

Stupio na snagu zakon o zabrani protesta

Kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivaldnih protesta stupio je danas na snagu u Ukrajini.

Zakoni su stupili na snagu pošto su zvanično objavljeni u vladinom listu "Glas Ukrajine", uprkos zahtjevima opozicije da se povuku i osudama zapadnih zemalja. Ovi zakoni su izazvali strahovanja da bi vlasti mogle nasilnim putem da razbijaju proteste, navela je agencija AFP.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisao je prije četiri dana set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivladinih protesta, uprkos osudama zapadnih vlada koje su kritikovale ove mjere kao nedemokratske. Na predsjedničkom vebsajtu nabrojani su svi propisi koje je ukrajinski parlament usvojio dan ranije.

Novim zakonima zabranjeno je neodobreno postavljanje šatora i bina, što je bila karakteristika talasa najnovijih protesta. Onima koji obezbećuju opremu za mitinge, prijeti zatvorska ili novčana kazna. Zakonom su predviđene zatvorske kazne do 15 godina za "masovno kršenje" javnog reda.

Protesti u Ukrajini su izbili u novembru, nakon iznenadne odluke predsjednika Janukoviča da zamrzne veze sa EU i umjesto toga se okrene zbližavanju s Rusijom.

Galerija

Bonus video: