"Da se liječiti"

Španski kardinal: Homoseksualnost je defekt

"Naša tijela su puna nedostataka. Ja imam visok krvni pritisak. Pa da li ću se naljutiti zbog toga što su mi to rekli? To je defekt koji moram da otklonim što bolje mogu"
10 komentar(a)
Split, gej parada, Foto: Rojters
Split, gej parada, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.01.2014. 14:44h

Novoizabrani španski kardinal Fernando Agilar (84) opisao homoseksualnost kao "defekt" koji se može otkloniti liječenjem,

"Mnogi ulažu pritužbe i ne tolerišu to (homoseksualnost), ali ja kažem, uz sve poštovanje, da je homoseksualnost defektan način izražavanja seksualnosti, jer seksualnost ima svoju strukturu i cilj, a to je rađanje", rekao je Agilar španskom listu "Sur".

Intervju je objavljen juče, nedjelju dana nakon što je papa Franjo imenovao Agilara za jednog od 19 novih kardinala, koji će biti zvanično postavljeni na tu dužnost 22. februara, prenio je AFP.

"Naša tijela su puna nedostataka. Ja imam visok krvni pritisak. Pa da li ću se naljutiti zbog toga što su mi to rekli? To je defekt koji moram da otklonim što bolje mogu", rekao je novi španski kardinal, koji je penzionisani nadbiskup grada Pamplone na sjeveru zemlje.

"Ukazati jednom homoseksualcu na defekt nije uvreda, već pomoć, pošto mnogi slučajevi homoseksualnosti mogu da se otkriju i normalizuju adekvatnim liječenjem", istakao je Agilar.

Na pitanje da li dijeli stav pape Franja, koji je u julu prošle godine izjavio: "Ako je neko gej, a svesrdno se moli Bogu, ko sam ja da sudim?", Agilar je odgovorio da papa pokazuje poštovanje prema svim ljudima, ali da ne mijenja učenje Crkve.

"Jedno je iskazati dobrodošlicu i naklonost prema homoseksualnoj osobi, a drugo moralno opravdavati homoseksualnost", objasnio je španski nadbiskup.

Grupa za zaštitu prava homoseksualaca "Kolegas" pozvala je Agilara da povuče svoj komentar.

"Nadamo se da će on korigovati svoju izjavu i napominjemo da homoseksualnost nije izlječiva bolest, ali homofobija jeste", saopštila je ta grupa.

Agilarove riječi osudio je i Nikolas Fernandes, koji se nalazi na čelu grupe koja se zalaže za gej i lezbejska prava "Entiende" sa sjedištem u Malagi.

"Ovo nije prvi put da kardinali kažu za nas da smo defektni", primijetio je Fernandes, pozivajući na usvajanje zakona o nediskriminaciji kojim bi se osudile takve izjave.