Janukovič i Kličko traže rješenje za krizu u Ukrajini, EU žali zbog nasilja

SAD su pozvale na okončanje sukoba policije i demonstranata u Kijevu i apelovale na ukrajinske vlasti da se nađe rješenje
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2014. 11:51h

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič predložio je formiranje višestranačke komisije, kako bi se razriješila sve ozbiljnija kriza u zemlji, saopštio je jedan od lidera opozicije, poznati bokser Vitalij Kličko, poslije sastanka s Janukovičem.

Zbog sve žešćih sukoba u Kijevu, Janukovič se sastao s Kličkom u predsjedničkoj rezidenciji i predložio da sastave komisiju koju bi činili predstavnici administracije, kabineta i opozicije, koji bi pokušali da pronađu rješenje krize, prenio je Frans pres.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je najmanje 70 pripadnika bezbjednosnih snaga povrijeđeno u sukobima u ukrajinskoj prijestonici, od kojih je 40 smješteno u bolnice, javila je agencija Itartas.

Istovremeno, SAD su pozvale na okončanje sukoba policije i demonstranata u Kijevu i apelovale na ukrajinske vlasti da održe hitne razgovore o rješenju problema.

Masovni protesti u Kijevu pretvorili su se juče u sukobe sa policijom, nakon što se oko 200.000 demonstranata okupilo u centru grada, uprkos novim kontroverznim zakonima kojima se ograničava pravo na protest.

Policija je upotrijebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni Celzijusa, a Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce, ali je sam poprskan aparatom za gašenje požara.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica, izvještava AP.

FOTO: Haotično u Kijevu >>>

Prošle nedjelje predsednik Janukovič je izazvao negodovanje i na međunarodnom i na domaćem terenu, odobrivši jedan broj zakona kojim se Ukrajincima ograničava pravo na proteste, građanski aktivizam i slobodu govora.

SAD su te zakone nazvale nedemokratskim.

Protesti, izazvani Janukovičevom odlukom da zamrzne odnose sa EU i okrene se Rusiji, već gotovo dva mjeseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno ih je podstaklo oštro reagovanje policije.

Opozicija i neki građanski i vjerski lideri pozvali su danas Ukrajince da nastave proteste i borbu za demokratiju.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina.

Ministri EU: Žalimo zbog nasilja

Ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije izrazili su danas u Briselu žaljenje zbog nasilja na protestima u Ukrajini navodeći da je tamošnja vlada pogriješila što je donijela represivne zakone u namjeri da uguši proevropske demonstracije.

Neophodna brza reakcija: Bilt (foto: EPA)

"Imamo situaciju koja je akutna i smatramo da je veoma značajno da reagujemo, posebno zbog paketa represivnih mjera donijetih prošlog četvrtka u Kijevu", rekao je ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, a prenio AFP.

Bilt je ocijenio da su sinoćna dešavanja u Ukrajini posljedica paketa represivnih mera koje je donijela tamošnja vlada.

Ministar spoljnih poslova Britanije Vilijem Hejg rekao je da žali zbog nasilja u Kijevu i ocijenio je da je bila greška gušiti proteste. U isto vrijeme, on je pozdravio navodnu želju ukrajinske vlade da razgovora sa opozicijom.

Ukrajina će, podsjeća AFP, biti jedna od značajnih tema na današnjem ministarskom sastanku u Briselu, dok se EU priprema za samit sa Rusijom kasnije ovog mjeseca.

Galerija

Bonus video: