Berluskoni se vratio u politiku?

Berluskoni je novinarima izjavio da će postignuti dogovor "konsolidovati najjače stranke i pojednostaviti politički sistem"
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2014. 20:53h

Pošto je prošle godine izbačen iz parlamenta zbog presude za utaju poreza, bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni se vratio u centar politike.

Naime, on je postigao dogovor o reformi sa svojim rivalom iz demokratkse partije Meteom Rencijem.

Berluskoni, koji još uvijek predvodi opozicionu stranku Forca Italija, kasno sinoć je sa Rencijem postigao sporazum po kojem će podržati izborne i ustavne reforme, koje imaju za cilj ostvarivanje veće političke funkcionalnosti u Italiji, izvještava BBC.

Zahvaljujući sadašnjem izbornom sistemu, u Italiji se na vlasti godinama smjenjivala serija klimavih političkih koalicija.

To što je Renci pregovarao s Berluskonijem je dovelo do podjela u vladajućoj koaliciji, a naročito u njegovoj stranci i među njenim biračima.

Pri dolasku pred sjedište demokratske partije i Berluskonijev i Rencijev automobil su pogođeni po jednim jajetom, a okupljeni građani su Renciju svoje nezadovoljstvo izrazili i pogrdnom hukom.

Poslije više od dva sata pregovora, Berluskoni je novinarima izjavio da će postignuti dogovor "konsolidovati najjače stranke i pojednostaviti politički sistem", dok je Renci istakao da dogovor favorizuje funkcionalnost upravljanja zemljom i bipolarni sistem i "eliminiše ucjenjivačku moć najmanjih partija".

Očekuje se da će u italijanskom parlamentu da se povede ogorčena borba oko predloga reforme, prema kojoj su naročito neraspoložene manje stranke jer bi to umanjio njihovu ulogu u budućim vladama, ocjenjuje britanski javni servis.

Galerija

Bonus video: