Kadirov odlučio: Hiljadu dolara svakoj bebi koja dobije ime Muhamed

Predsjednik Čečenije je inicijativu objavio u postu na Instagramu navodeći da će novac obezbjediti dobrotvorna organizacija njegove majke
99 pregleda 52 komentar(a)
Ramzan Kadirov, Foto: Wikipedia.org
Ramzan Kadirov, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 15.01.2014. 21:13h

Autokratski predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov odlučio je da svakoj bebi rođenoj u ponedjeljak pokloni 1.000 dolara ukoliko dobije ime po proroku Muhamedu ili nekom od njegovih bliskih saradnika.

Prema tradiciji sunitskih muslimana, prorok Muhamed je rođen u ponedjeljak.

Da se Čečenija odjednom ne bi napunila bebama sa imenom Muhamed, ova ponuda se odnosi i na svu novorođenčad koja dobiju ime po nekoj od njegovih žena, djece ili 10 pratilaca kojima je on obećao raj, navela je agencija RIA novosti.

Do sada je vlada podijelila 126.000 dolara.

Kadirov je ovu inicijativu objavio u ponedjeljak postom na Instagramu navodeći da će novac obezbjediti dobrotvorna organizacija njegove majke koja je i dala ideju za akciju.

U postu na Instagramu, Kadirov je napisao da je čečenski ministar zdravlja izvijestio da je u ponedjeljak rođeno 78 dječaka i 48 djevojčica – i da se većinom zovu Muhamed ili Fatima.

Čečensku vladu, koja upravlja siromašnim regionom u kojem je nezaposlenost čak 80 odsto, ranije je optuživana da novac pogrešno usmjerava. Takav projekat je i jedna od najvećih džaminja u Rusiji koja je sagrađena u prijestonici Groznom i koštala je 20 miliona dolara. Nazvana je po ocu Ramzana Kadirova.

Bonus video: