Nobelovci protiv ruskog antigej zakona

"Izražavajući neslaganje sa tim zakonom, možemo da pobudimo ruske vlasti da prihvate humanitarne, političke i sveukupne demokratske principe 21. vijeka"
4 komentar(a)
Rusija gej parada, Foto: Beta
Rusija gej parada, Foto: Beta
Ažurirano: 14.01.2014. 15:21h

U kritici Rusije zbog donošenja zakona protiv propagande homoseksualnosti, pojedinim zapadnim političarima, sportistima i javnim ličnostima pridružilo se i 27 dobitnika Nobelove nagrade.

Otvoreno pismo nobelovaca objavio je danas londonski Indipendent, a inicijator je glumac Ijan Mekelen, koji je i ranije otvoreno podržavao ruski LGBT pokret. Po njegovim riječima, on je predložio svom prijatelju, nobelovcu iz 1996. godine, hemičaru Haroldu Volteru Krotou da napiše otvoreno pismo.

Cilj pisma je, po Mekelenu, da se demonstrira solidarnost istaknutih svjetskih naučnika sa političarima, umjetnicima, sportistima i drugim javnim ličnostima koje su već izrazile svoje nezadovoljstvo zbog akcije ruske vlade usmjerene protiv homoseksualaca.

Harold Kroto je naveo i da je, prije nego što je dobio predlog da potpiše to pismo, bio pozvan da posjeti Rusiju. Naveo je i da ako krene u tu posjetu, to će biti posljednja sve dok zakon ne bude ukinut.

"Izražavajući neslaganje sa tim zakonom, možemo da pobudimo ruske vlasti da prihvate humanitarne, političke i sveukupne demokratske principe 21. vijeka, kojima je težio predsjednik SSSR Mihail Gorbačov", navodi se u pismu.

Državna duma je Zakon o zabrani propagande netradicionalnih seksualnih odnosa među maloljetnicima usvojila je u junu 2013. godine zbog čega je jedan broj zapadnih političara, umjetnika i sportista odbio da dođe za Zimske olimijske igre u Sočiju u februaru.

Bonus video: