Kriminalci regrutuju policajce preko masona

Skotland jard utvrdio da kriminalne organizacije koriste tajno društvo da bi korumpirale službu bezbjednosti
12 komentar(a)
Skotland Jard, Foto: Reuters
Skotland Jard, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2014. 21:04h

Kriminalne organizacije koriste slobodne masone da korumpiraju krivično-pravni sistem u Velikoj Britaniji, pokazala je studija britanske policije do koje je došao „Indipendent“.

Operacijom Tiberije iz 2002. utvrđeno je da su kriminalne organizacije koristile svoje kontakte u kontroverznom bratstvu kako bi „regrutovale korumpirane zvaničnike“ unutar Skotland jarda. Policija je zaključila da je to jedan od „aspekata organizovanog kriminala koji je najteže dokazati“.

Dokument – obilježen oznakom tajnosti – otkriva da su policajci angažovani u istočnom Londonu, koji su masoni, pokušali da otkriju koji su detektivi osumnjičeni za veze sa organizovanim kriminalom od drugih policajaca koji su takođe članovi tajnog društva.

Dugo se sumnja da slobodni masoni, čuveni po svom tajnom rukovanju, imaju svoje članove u krivično-pravnom sistemu - prije svega u pravosuđu i policiji.

Politički establšment i veliki broj medija je često odbacivao ovakve ideje kao rad teoretičara zavjere. Međutim, operacije Tiberije je druga tajna studija policije u posljednjih šest mjeseci koja je ukazala na postojanje ovog problema.

U pokušaju da prošire svoje interese, kriminalci su putem svoje braće masona pokušali da korumpiraju policajce, rezultati su studije Riversajt iz 2008.

Zabrinutost zbog uticaja slobodnih masona na krivično-pravni sistem je naveo 1998. bivšeg ministra unutrašnjih poslova Džek Strova da izda naredbu svim policajcima i sudijama da prijave svoje članstvo u ovom tajnom društvu.

Međutim, deset od 43 policijske jedinice u Velikoj Britaniji su to odbile i ta ideja je napuštena pod prijetnjom pravnim sankcijama. U Engleskoj i Velsu, princ Edvard, vojvoda od Kenta, je veliki majstor masonske lože.

„Policija neće tolerisati bilo kakvo ponašanje naših zvaničnika i osoblja koje bi moglo naškoditi povjerenju koje javnost ima u policiju“, kazao je portparol Skotland jarda.

Bonus video: