Sirijsko hemijsko oružje ipak će se pretovariti u Italiji

Tokom nedjelje objaviće se i ime luke u kojoj će se pretovar obaviti, saznaje Rojters od vladinih izvora u Rimu.
1 komentar(a)
Danski brod, Foto: Beta/AFP
Danski brod, Foto: Beta/AFP
Ažurirano: 12.01.2014. 19:47h

Italija će održati obećanje da će se pretovar sirijskog hemijskog oružja održati na njenom tlu, uprkos rastućem otporu prema toj namjeri.

Tokom nedjelje objaviće se i ime luke u kojoj će se pretovar obaviti, saznaje Rojters od vladinih izvora u Rimu.

Pretovar hemikalija s danskog teretnog broda na specijalizovani američki brod, na kom će biti uništene na otvorenome moru, dio je međunarodnog dogovora koji je postignut na podsticaj Rusije, nakon napada hemijskim oružjem u blizini Damaska u avgustu, u kojima su poginule stotine ljudi, uključujući i djecu.

Italija je prošlog mjeseca pristala na to da jedna njena luka posluži kao mjesto pretovara otrova koji se koriste u proizvodnji sarina i drugih otrovnih supstanci, što je izazvalo glasne proteste iz nekih područja zemlje, koja se u medijima spominju kao moguća mjesta te operacije.

Ministarka spoljnih poslova Ema Bonino u četvrtak će u parlamentu objaviti pojedinosti o trenutku pretovara, koji bi trebao biti krajem januara i ne bi trebalo da potraje više od 48 sati, rekao je Rojtersu izvor iz italijanske vlade.

Istoga dana, glavni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu informisaće italijanske zastupnike o detaljima postupka pretovara, najavljeno je na internet stranici italijanskog parlamenta.

OPCW nadzire uništenje sirijskog hemijskog arsenala, a u operaciju su uključeni danski, ruski, norveški i kineski brodovi.

Gradonačelnik Brindizija, grada na jugu Italije i guverner Sardinije najavili su da će pokrenuti pravnu i političku borbu, ako njihove luke budu izabrane za pretovar.

Prema navodima izvora iz vlade, u odabiru luke uzeti su u obzir različiti kriterijumi, uključujući i "njihovu udaljenost od gusto naseljenih sredina".

To bi moglo da znači da se pretovar neće obaviti u Brindiziju, kao ni u glavnom gradu Sardinije Kaljariju, čije su luke smještene u centru tih gradova.

Prema navodima italijanskih medija, u obzir bi mogla doći sicilijanska luka Augusta, Đoja Tauro u Kalabriji ili neke od udaljenijih sardinijskih luka.

Bonus video: