Hodorkovski neće tužiti Rusiju

Prije 10 godina je imovina Hodorkovskog bila procijenjena na osam milijardi dolara, a tempo njegovog uspona je oduzimao dah
2 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Telegraf
Mihail Hodorkovski, Foto: Telegraf
Ažurirano: 11.01.2014. 16:10h

Blizak saradnik Mihaila Hodorkovskog izjavio je da nekadašnji ruski tajkun ne namjerava da tuži Rusiju sudu u Hagu i traži odštetu od 100 milijardi dolara.

Hodorkovski, bivši najbogatiji čojvek u Rusiji, pušten je prošlog mjeseca iz zatvora, gdje je proveo 10 godina, pošto ga je pomilovao predjsednik Vladimir Putin, podsjetio je AFP.

U maju 2005. godine, sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza. Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja nafte i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva mjeseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu u maju 2014, a Hodorkovski je trebalo da bude oslobođen u avgustu sljedeće godine, ali je pušten u decembru.

Hodorkovski je protekle sedmice boravio u Izraelu, gdje se sastao s Leonidom Nevzlinom i još tri bivša vlasnika zatvorene naftne kompanije Jukos.

Poslije sudskog procesa je veliki deo nekadašnje imperije "Jukos" na licitaciji prodat državnom energetskom koncernu "Rosnjeft".

Hodorkovski je protekle sedmice boravio u Izraelu, gdje se sastao s Leonidom Nevzlinom i još tri bivša vlasnika zatvorene naftne kompanije Jukos.

Nevzlin je danas izjavio da Hodorkovski ne planira da se angažuje radi povraćaja svoje nekadašnje imovine, niti da tuži rusku vladu.

"Više nemamo zajedničkih poslovnih interesa", kazao je Nevzlin ruskom dnevniku "Komersant". "Sastajemo se isključivo kao prijatelji i većinu vremena provodimo za stolom za ručavanje."

Bonus video: