Španska princeza Kristina svjedok u slučaju utaje poreza i pranja novca

Princeza Kristina biće prvi srodnik kralja Španije koji se ikada pod optužbom pojavio pred sudom.
117 pregleda 0 komentar(a)
princeza Kristina od Španije, Foto: Reuters
princeza Kristina od Španije, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2014. 15:14h

Ćerka španskog kralja, princeza Kristina, neće se žaliti na sudsku presudu kojom joj je naloženo da svjedoči zbog optužbi za utaju poreza i pranje novca.

Ona će se pojaviti na sudu u Palma de Majorki, objavili su njeni advokati.

"Njeno visočanstvo se odreklo prava na žalbu i dobrovoljno će se pojaviti na sudu", navodi se u saopštenju njenih advokata.

Kako javljaju španski mediji, njeni advokati su rekli da bi žalba samo "produžila proces i nepravednu situaciju u kojoj se našla zbog ovog sudskog postupka".

Oni su kazali da princeza "nema šta da krije pred sudom ni pred španskim društvom", budući da je negirala umiješanost u nezakonite aktivnosti.

Zato je "odlučila da se odrekne prava na žalbu koje joj je, kao građanki, zagarantovano ustavom i da se dorbovoljno pojavi pred sudom kada bude određen datum".

Princeza Kristina biće prvi srodnik kralja Španije koji se ikada pod optužbom pojavio pred sudom.

Pozivanje princeze u sud povezano je sa poslovnim aferama njenog supruga Injakija Urdangarina koji se nalazi pod istragom za pronevjeru novca iz javnih fondova.

Urdangarin, bivši profesionalni rukometaš i reprezentativac Španije, osumnjičen je da je zajedno sa poslovnim saradnicima utajio više od šest miliona eura, koje je sa računa fondacija prebacio na račune privatnih kompanija.

Sumnja se da je u aferi koja je snažno potresla imidž kraljevske porodice, Urdangarin iz fondova naplaćivao nepostojeće usluge i tako punio privatne račune, ali je on demantovao takve optužbe.

Bonus video: