Ekonomija eurozone oslabila u trećem kvartalu

Eurostat je ujedno potvrdio da je 17-člana eurozona u trećem kvartalu lani zabilježila rast od 0,1 odsto u odnosu na drugo tromjesečje
0 komentar(a)
recesija, Foto: Shutterstock
recesija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2014. 18:31h

Ekonomija eurozone u trećem tromjesečju 2013. se u odnosu na isti period prošle godine ranije smanjila za 0,3 odsto, što je nešto blaži pad od prethodno procijenjenih 0,4 odsto, pokazale su u petak treće i konačne procjene Eurostata za 28 zemalja Evropske unije (EU).

Eurostat je ujedno potvrdio da je 17-člana eurozona u trećem kvartalu lani zabilježila rast od 0,1 odsto u odnosu na drugo tromjesečje, kada je njena ekonomija ojačala 0,3 odsto.

U grupi zemalja članica EU-a koje su zabilježile pad BDP-a u trećem kvartaluz u odnosu na prethodna tri mjeseca nalaze se Francuska, s padom od 0,1 odsto, a slijede Malta i Kipar, gdje su ekonomske aktivnosti smanjene za 0,4 odnosno 0,8 odsto.

S druge strane, po rastu BDP-a u navedenom periodu prednjačila je Rumunija, s rastom od 1,6 odsto. U stopu je prati Irska, s 1,5-odstotnim rastom BDP-a i Latvija, gdje su aktivnosti u ekonomiji porasle za 1,3 odsto.

Što se tiče cjelokupne ekonomije 28 članica EU, u trećem kvartalu prema prethodna tri mjeseca zabilježen je rast od 0,3 odsto, pokazuju konačne procjene, čime je blago poboljšana ranija procjena koja je pokazivala rast od 0,2 odsto. Na godišnjem nivou, ekonomija EU porasla je 0,2 odsto, što je takođe nešto veći rast od 0,1 odsto, koliko je pokazivala ranija procjena.

Bonus video: