Merkel nije više najpopularnija, Šojble je prestigao za procenat

Merkelova je dobila 75 procenata za svoj rad, a Šojble 76 odsto, dok je novimenovani šef njemačke diplomatije socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer, sa 73 odsto, na trećem mjestu
0 komentar(a)
Merkel i Šojble, Foto: Www.economiaweb.it
Merkel i Šojble, Foto: Www.economiaweb.it
Ažurirano: 10.01.2014. 15:35h

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije više najomiljeniji političar i ispred nje se, na skali popularnosti, nalazi ministar finansija i najstariji član savezne vlade Volfgang Šojble, pokazala je posljednja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest Dimap, koju je objavila televizija ARD u "Dojčlandtrendu".

Merkelova je dobila 75 procenata za svoj rad, a Šojble 76 odsto, dok se novimenovani šef njemačke diplomatije socijaldemokrata Frank-Valter Štajnmajer, sa 73 odsto, našao na trećem mjestu, a iza njih ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel i drugi.

Kada je, međutim, riječ o Merkelovoj, ona je već godinama u nazad, sa malim prekidima i u svim anketama, najpopularniji njemački političar, podsjećaju mediji.

U medijskim analizama ove ankete, ukazuje se da novoizabrana "crno-crvena" vlada demohrišćana i socijaldemokrata u startu djeluje u internim pitanjima podijelljena.

Velika većina Njemaca smatra i ovu vladu, bar isto onoliko podijeljenom, kao što je bila prethodna, takođe, s Merkelovom na čelu i liberalima, umjesto socijaldemokrata.

Oko 34 odsto Njemaca ne vidi tu nikakvu razliku, 39 odsto smatra da je ova koalicija još podjeljenija, nego prethodna, a svega 18 odsto smatra da koalicioni partneri imaju harmoničniji odnos, nego prethodni sastav.

U određenim temama, međutim, Njemci više vjeruju sadašnjoj vladi - njih 43 odsto smatra da će se nova vlada više od prethodne angažovati na području porodične politike i dečje zaštite.

Bonus video: