Frank-Valter Štajnmajer: Evroskeptici nemaju mozga

EU se suočava sa porastom antievropskih osjećanja zbog krize koja je izazvala sukob između siromašnijih članica kojima je potrebna finansijska pomoć
2 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Beta/AP
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.01.2014. 14:08h

Moglo bi se ispostaviti da je ekonomska kriza u Evropi "opasna" po EU zato što ohrabruje političke snage koje su protivnici Unije, kaže šef njemačke diplomatije.

Novi njemački ministar spoljnjih poslova Frank-Valter Štajnmajer je u intervjuu atinskom listu "Ta Nea" takođe rekao da evroskeptici, koji su stekli popularnost zahvaljujući dužničkoj krizi u EU, "nemaju mozga".

"Zabrinut sam zbog situacije u našoj uniji. Ova kriza u državnim finansijama još nije gotova... ekonomska kriza bi mogla aktivirati centrifugalne političke snage za koje se može ispostataviti da su opasne po EU u cjelini", rekao je njemački šef diplomatije.

EU se suočava sa porastom antievropskih osjećanja zbog krize koja je izazvala sukob između siromašnijih članica kojima je potrebna finansijska pomoć i bogatijih koje moraju da daju novac.

Antinemačko osjećanje posljednjih godina je sve rasprostranjenije, naročito u Grčkoj, zbog toga što Grci imaju utisak da je Njemačka, koja je glavni kreditor u EU, tražila mjere štednje u zamenu za kredit od 240 milijardi eura.

Očekuje se da će nezadovoljstvo društva ojačati evroskeptike i desničarske stranke na izborima za Evropski parlament u maju.

"Ne smijemo izbjegavati sučeljavanje sa populistima, nacionalistima, tim ljudima bez mozga koji sebe nazivaju evropskepticima", kazao je Štajnmajer.

"Oni promovišu sve što je nacionalno, a pri tom ne iznose svoje predloge", dodao je on, prenei je AFP.

Njemački ministar je došao u posjetu Grčkoj dan pošto je ta zemlja zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.

Naoružani neidentifikovani napadači u decembru su izvršili napad na rezidenciju njemačkog ambasadora u Atini i tom prilikom niko nije povrijeđen.

"Napadači neće uspjeti da pokvare dobre odnose između Njemačke i Grčke i između Njemaca i Grka", izjavio je Štajnmajer.

On je pohvalio grčki privredni oporavak rekavši da se "prvi put jasno vide mnogi znaci da će u Grčkoj ponovo doći do privrednog rasta i otvaranja radnih mjesta".

Bonus video: