Snažan pokret

"Legionari Hrista" započeli okupljanja

Papa Franjo pozvao je na detaljno preispitivanje rada ovog pokreta, dok je Vatikan imenovao italijanskog kardinala Velazija de Paolisa da učestvuje u diskusijama
125 pregleda 4 komentar(a)
Rim, Foto: Toptravellists.net
Rim, Foto: Toptravellists.net
Ažurirano: 08.01.2014. 20:58h

Konzervativni katolički religijski pokret Legionari Hrista, poznat po nizu skandala, počeo je danas u Rimu seriju sastanaka.

Ovi sastanci se smatraju ključnim testom za reforme pape Franja.

Vođstvo Legionara Hrista sastaje se da bi razmotrilo reforme svog pokreta i izabralo novo rukovodstvo, na prvim skupovima od kada su 2010. godine u javnost izbili prvi skandali povezani s članovima ove grupe.

"Papa Franjo suočava se s prvim većim protivljenjem njegovom pontifikatu", ocijenio je Hesus Bastanke, kolumnista vatikanskog veb sajta "Digitalna religija" (Religion Digital) na španskom jeziku.

Papa Franjo pozvao je na detaljno preispitivanje rada ovog pokreta, dok je Vatikan imenovao italijanskog kardinala Velazija de Paolisa da učestvuje u diskusijama.

Između starjih članova Legionara koji su za status kvo i De Paolisa postoji napetost, prenio je AFP.

"Legija nije neko unutrašnje pitanje o kojem treba da razgovaraju isključivo legionari", ocijenio je Bastante i dodao da ozbiljnost skandala znači da "papa ne može da bude nježan".

Nekadašnji papa Jovan Pavle Drugi jednom je ocijenio Legionare kao model, zbog njihove sposobnosti da privuku nove sljedbenike i ohrabre ljude da se opredijele za sveštenički poziv.

Pokret je 1941. osnovao meksikanski sveštenik Marsijal Masiel, a sada ga čini 953 sveštenika i 70.000 članova u 22 zemlje, ali je naročito jak u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Kasnije je otkriveno da je Masiel, koji je umro 2008. u 88. godini, seksualno zlostavljao seminariste i imao najmanje troje djece, koje je takođe seksualno zlostavljao, iako se obavezao na čednost.

Preporučujemo za Vas