"Nabacivali" se

Pripadnik Švajcarske garde: Gej kardinali su me zvali u sobu

"Glasine o gej mreži unutar Vatikana nisu naš problem. Naše ljude zanimaju samo religijska i vojna pitanja", izjavio je Urs Morser, portparol Švajcarske garde
54 pregleda 4 komentar(a)
Vatikan, Foto: Beta/AP
Vatikan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.01.2014. 19:43h

Bivši pripadnik Švajcarske garde tvrdi da su mu se vatikanski kardinali i biskupi više puta "nabacivali" dok je štitio Svetu stolicu. Iako se to dogodilo još za vrijeme pape Jovana Pavla Drugog, bivši vojnik se tek sada odvažio da progovori.

Mladić koji je insistirao da ostane anoniman, izjavio je za list "Schweiz am Sonntag" da je dobio između 20 i 25 "eksplicitnih seksualnih ponuda", a jedan kardinal ga je čak pozvao u svoju sobu u Vatikanu.

"Jedne večeri, negdje poslije ponoći, zazvonio mi je mobilni telefon. Muškarac sa druge strane žice predstavio se kao kardinal i ponudio mi da dođem u njegovu sobu", opisao je bivši pripadnik garde, kome su se navodno "nabacivali" i činovnici Državnog sekretarijata Vatikana.

On je, kako kaže, prijavio nedolično ponašanje svojim nadređenima, ali su ga optužili da je pogrešno protumačio razgovore zbog slabog poznavanja italijanskog.

"Glasine o gej mreži unutar Vatikana nisu naš problem. Naše ljude zanimaju samo religijska i vojna pitanja", izjavio je Urs Morser, portparol Švajcarske garde.

Sumnje o postojanju homoseksualaca u vatikanskim redovima rastu, iako crkva homoseksualnost tumači kao "devijaciju". Upitan o postojanju "gej lobija", papa Franjo je prošlog ljeta otkrio da takav lobi postoji u vatikanskoj tajnoj administraciji Kuriji.

U julu je Vatikan uzdrmala vijest o prelatu Batisti Riki koji je tokom službe u Montevideu bio u vezi sa jednim pripadnikom Švajcarske garde.

Preporučujemo za Vas