Preduzeti mjere

Njemačka: Vukovi u blizini Berlina, građani u panici

Prema navodima organizacija zaduženih za zaštitu ove vrste, u Njemačkoj sada živi 25 čopora ili parova, kao i tri usamljena vuka.
142 pregleda 0 komentar(a)
Vukovi, Foto: Shutterstock
Vukovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2019. 19:08h

Od kada je krajem decembra prošle godine u neposrednoj blizini Berlina na autoputu pregažen mladi vuk, u medijima i među aktivistima ekoloških i drugih organizacija ne prestaje rasprava o tome da li je broj ovih životinja u Njemačkoj proteklih godina previše narastao i da li bi trebalo preduzimati i neke mjere.

Ranijih decenija se stalno navodilo da je ova životinjska vrsta u zemlji istrijebljena još u drugoj polovini 19. vijeka i da je posljednji vuk koji je slobodno živio u prirodi na teritoriji današnje SR Njemačke ubijen 1904. godine, pri čemu se za njega ne zna tačno da li je ipak odbjegao iz nekog putujućeg cirkusa.

Prije 13 godina su se u Njemačkoj, na istoku zemlje prema granici sa Poljskom, ponovo pojavili vukovi i po šumovitim područjima počeli da nastanjuju nekadašnje poligone za vježbu istočnonjemačke, odnosno sovjetske armije.

Od tada su vukovi pod strogom zaštitom zakona.

Prema navodima organizacija zaduženih za zaštitu ove vrste, u Njemačkoj sada živi 25 čopora ili parova, kao i tri usamljena vuka.

Istočno od Berlina, ka granici sa Poljskom postoji 15 prostora na kojima žive vukovi. Tu je samo prošle godine u 12 čopora na svet došlo 45 mladunaca.

Dok se aktivisti ekoloških i organizacija za zaštitu prirode i vrsta ovome vesele, kritičari govore o "nekontrolisanom razmnožavanju" i upozoravaju da će uskoro nastati problemi, posebno ukoliko se vukovi budu približavali naseljenim područjima.

Berlin već godinama nazivaju i "metropolom divljih životinja". Kroz gradske ulice nesmetano šetaju ne samo lasice, koje rado grickaju i elektroinstalacije parkiranih automobila, već i lisice i rakuni.

Berlinci koji imaju kuće na periferiji grada već poodavno znaju da rano ujutru ili kasno uveče u sopstvenoj bašti moraju biti obazrivi, jer divlje svinje nisu rijetki posetioci i nisu uvijek blagonaklono raspoložene.

No, pojava vuka na jednom od prijestoničkih glavnih prilaznih autoputeva prije tri sedmice izazvala je žustre reakcije, ne samo u Berlinu. Vukovi su se tokom posljednje decenije nastanili u nekoliko saveznih pokrajina na istoku Njemačke, kao i u Donjoj Saksoniji na zapadu SRN.

U regionu Lauzic jugoistočno od Berlina je sredinom decembra pronađen ubijeni vuk, a organizacije za zaštitu ove vrste raspisale su nagradu od 10.000 eura za hvatanje počionioca.

Nešto zapadnije je takođe prošlog mjeseca na autoputu stradalo devet konja koji su u panici pobjegli iz ergele.

Lokalne organizacije lovaca su za to okrivile vukove za koje smatraju da su upali u ergelu i preplašili konje.

Zatražena je intervencija državnih institucija, iako je riječ o regionu u kojem nije registrovan nijedan vučiji čopor.

Vuk, izuzev čovjeka, nema prirodnih neprijatelja. Organizacije za zaštitu ove vrste koja se poslije više od jednog vijeka vratila u Njemačku tvrde da je riječ o stidljivim životinjama koje se drže dalje od ljudi i koje su zadovoljne ako imaju dovoljno hrane i prostor na koji mogu da se povuku i gaje mladunce.

No, mnogi građani, odrasli sa bajkama braće Grim, ne mogu očito vuku da "oproste" ponašanje prema Crvenkapici i prema sedam jarića i to i dalje obilježava njihov odnos prema ovoj zaštićenoj vrsti.

Zato u raspravi koja se nastavlja najviše šansi da se njihov glas čuje imaju oni koji upozoravaju da bajke i legende iz prošlosti svakako pretjeruju sa zlim vukovima, ali da možda one iz sadassnjosti pretjeruju sa - dobrim vukovima.