Češki ministar odbrane odlkovao psa iz misije u Avganistanu

Zahvaljujući pomoći američkih vojnih ljekara i kasnije veterinara u Njemačkoj Atos je uspio je da se oporavi
69 pregleda 0 komentar(a)
pas Atos, Foto: Militaryphotos.net
pas Atos, Foto: Militaryphotos.net
Ažurirano: 07.01.2014. 17:27h

Češki ministar odbrane Vlastimil Picek uručio je danas u Hotinju na sjeveru Češke odlikovanje veteranu misije u Avganistanu, koji je teško povrijeđen prošle jeseni u napadu talibana - pseću ogrlicu sa zahvalnicom i potpisom ministra, plaketu i veliku kost od bivolje kože.

Ova priznanja su samo naizgled neobična, ali samo dok se ne shvati da je odlikovani veteran ustvari četvorogodišnji njemački ovčar Atos, obučen za traganje za eksplozivom.

Zahvaljujući pomoći američkih vojnih ljekara i kasnije veterinara u Njemačkoj Atos je uspio je da se oporavi od teških povreda zadobijenih prošle jeseni u napadu Talibana na vojnu bazu Logar u Avganistanu i da se ovih dana vrati u službu.

"To što se desilo bilo je nešto tako izuzetno da smo željeli da i na ovakav način upozorimo, kao i na to kako značajnu ulogu imaju psi u armiji da u nekim slučajevima ne mogu da ih zamijene ni najsavremenije tehnologije", kazao je ministar Picek kada je pred postrojenim vojnicima, ljudima i psima Centra za vojnu kinologiju u Hotinju uručio Atosu odlikovanje.

U bazi Logar u tom napadu ciljano je i na bokseve sa psima koji tragaju za eksplozivom i oružjem i tako često spašavaju i ljudske živote, ali omraženi su među bojovnicima talibana i teroristima.

Atosov boks je pogođen a psu je prelomljena karlica i pretrpio je teške povrede unutrašnjih organa. Iako mu niko nije davao mnogo šanse u pomoć su pritekli američki vojni ljekari, pružili neposrednu hitnu pomoć a zatim je operisan u bolnici.

Atos je prvi pojedinačno odlikovan češki pas veteran vojne misije, budući da je do sada odlikovana samo grupa od 12 pasa a svaki je tada dobio uz medalju venac od kobasica.

Atos je ranije status ratnog veterana dobio i od američke armije a takođe i specijalno ćebe rezervisano za heroje misija.

Bonus video: