Soči od danas "neprobojna tvrđava"

"Od 7. januara sve jedinice odgovorne za obezbjeđivanje bezbjednosti gostiju Igara se nalaze u stanju borbene pripravnosti"
0 komentar(a)
Soči, Olimpijske igre, Foto: Reuters
Soči, Olimpijske igre, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2014. 10:48h

Rusija je jutros otpočela najveću bezbjednosnu operaciju u olimpijskoj istoriji mjesec dana pre početka Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Vlasti raspoređuju više od 30.000 bezbjednjaka u crnomorskoj regiji, pa će od danas biti strogo kontrolisano svako kretanje i svi pristupi.

"Od 7. januara sve jedinice odgovorne za obezbjeđivanje bezbjednosti gostiju Igara se nalaze u stanju borbene pripravnosti", saopštio je ministar za hitne situacije Vladimir Puhkov.

Najveća briga ruskih vlasti jesu prijetnje islamskih ekstremista iz Sjevernog Kavkaza i poruka odbjeglog čečenskog vođe Dokua Umarova, koji je pozvao svoje borce da napadnu Zimske olimpijske igre.

Prijetnje su stigle u danima u kojima su izvedena dva teroristička napada u Volgogradu u kojima su stradale 34 osobe.

Ruske vlasti će Soči obezbjeđivati sa dvije bezbjednosne zone - jedna će biti "kontrolisana zona" u blizini olimpijskih borilišta sa ograničenim pristupom za ljude sa kartama, propusnicama i potvrdama identiteta, dok će druga biti "zabranjena zona" u okolini Sočija.

Vozilima koja nemaju lokalnu registraciju ili posebne akreditacije biće zabranjen pristup Sočiju, a obustavljena je svaka prodaja oružja, eksploziva i municije.

"Svaki objekat je pod stalnom prismotrom, pokrenut je sistem nadgledanja terena", naveo je Puhkov.

Bonus video: