Erdogan: Nije problem da se ponovo sudi pučistima

Sud je procijenio da je vojna vježba 2003. godine zapravo bila priprema za puč
3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2014. 09:55h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se neće protiviti eventualnom ponovnom suđenju stotinama vojnih oficira osuđenim zbog planiranja puča.

Turski apelacioni sud je u oktobru potvrdio presude visokim oficirima u penziji, osuđenim zbog zavjere za svrgavanje Erdoganove vlade prijje 10 godina, podsjetio je Rojters.

Vojska je prošle sedmice podnijela žalbu na presude, uz obrazloženje da su dokazi protiv aktivnih i penzionisanih vojnih lica bili namješteni.

"Za nas nije problem ponovno suđenje, pod uslovom da za to postoje zakonske osnove. Spremni smo da učinimo sve što možemo, u skladu sa zakonom", rekao je sinoć Erdogan novinarima, pred polazak u zvaničnu posjetu Aziji.

Turski premijer je dodao da u subotu razgovarao s čelnikom turske advokatske komore o slučajevima osuđenih oficira, kao i da ministar pravde radi na tom pitanju.

Turska vojska je 27. decembra podnijela žalbu kancelariji javnog tužioca u Ankari, tražeći ponovno suđenje oficirima osuđenim, u dva odvojena postupka, za planiranje rušenja vlade. Vojska je navela da su dokazi u ovim slučajevima podmetnuti.

Bivši načelnik turskog generalštaba, general Ilker Basburg, osuđen je 2013. na doživotnu kaznu zatvora, dok je najmanje 300 oficira 2012. osuđeno na zatvorske kazne od 12 do 20 godina pošto je sud procijenio da je vojna vježba 2003. godine zapravo bila priprema za puč.

Vojska, koja sebe smatra garantom turskih sekularnih principa, izvela je tri državna udara - 1960, 1971. i 1980. - a 1997. prisilila islamističku vladu da napusti vlast.

Bonus video: