Putin ukinuo zabranu protesta tokom Olimpijade u Sočiju

Dozvoljavaju se demonstracije i protestne šetnje na lokalitetima i duž puteva koje moraju da budu dogovorene sa zvaničnicima crnomorskog odmarališta
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2014. 12:38h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu potpisao uredbu kojom se uklanja zabrana organizovanja političkih protesta na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, popustivši pod pritiskom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Uredbom se dozvoljavaju demonstracije i protestne šetnje na lokalitetima i duž puteva koje moraju da budu dogovorene sa zvaničnicima crnomorskog odmarališta, kao i regionalnim policijskim i bezbjednosnim snagama, prenio je AFP.

Njime se, takođe, dozvoljava zvaničnicma utvrđivanje ograničenja broja ljudi koji mogu da učestvuju na protestima tokom Olimpijade koja se održava od 7. do 23. februara.

Rusija uvodi veoma stroge bezbjednosne mjere tokom Olimpijade, a bojazan da bi islamistički ekstremisti mogli da izvrše napade tokom Olimpijade se pojačala nakon dva samoubilačka bombaška napada koja su se desila nedavno u južnom gradu Volgogradu, transportnom čvorištu udaljenom 700 kilometara od Sočija.

Juče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da predsjednik Putin, koji boravi u crnomorskom odmaralištu Sočiju, namjerava da ode u temeljnu inspekciju olimpijskih objekata i infrastrukture uoči Olimpijskih igara početkom februara u Sočiju.

Peskov je dodao i da su svi ruski zvaničnici zaduženi za pripreme Olimpijskih igara, na čelu sa zamjenikom premijera Dmitrijem Kozakom, takođe u Sočiju, prenijela je agencija Itar Tass.

U narednih nekoliko dana, ruski predsjednik će temeljno pregledati sve objekte na planini i u priobalnom području i još jednom će gledati proceduru priprema za ceremoniju otvaranja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, rekao je Peskov i dodao da će se Putin posebno koncentrisati na objekte koji još nisu završeni.

Putin je skijao više puta u skijaškom kompleksu Laura, smještenom na 1.435 metara nadmorske visine na padinama grebena Psehako, u ski centru Krasnaja Poljana.

Ruski predsjednik je poslije skijanja juče zaključio da nije teško skijati na tim stazama.

Putinu je društvo neko vrijeme u skijanju pravio ruski premijer Dmitrij Medvedev, prenijela je agencija Itar Tass.

Njih dvojica nisu skijali na olimpijskim stazama, već na stazama naftne državne kompanije Gasprom, koje se nalaze pored olimpijskih staza.

Bonus video: