Advokat Julije Timošenko optužen za nasilje u porodici

Vlasenko je prvi put pozvan u sud uoči te odluke ukrajinske vlade, a optužnica ga tereti da je tokom 2008. godine tri puta tukao tadašnju suprugu
0 komentar(a)
Sergej Vlasenko, Foto: Lenta-ua.net
Sergej Vlasenko, Foto: Lenta-ua.net
Ažurirano: 03.01.2014. 13:26h

Ukrajinski sud pokrenuo je danas postupak saslušanja Sergeja Vlasenka (46), advokata lidera opozicije i zatočene bivše premijerke Julije Timošenko, a antirežimski mediji i javnost označili su proces kao političko suđenje.

Vlasenku se sudi po optužbi za nasilje u porodici, a tužbu je pokrenula njegova bivša supruga u novembru, što je koincidiralo sa protestima opozicije zbog odluke vlade da ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i da umjesto toga ojača saradnju sa Rusijom.

Vlasenko je prvi put pozvan u sud uoči te odluke ukrajinske vlade, a optužnica ga tereti da je tokom 2008. godine tri puta tukao tadašnju suprugu.

Vlasenko je platio oko 2.000 eura na ime kaucije, poslije čega je tužilac u novembru donio odluku da on može da se brani sa slobode, ali da ne smije da napušta Kijev, osim ako putuje u Harkov na konsultancije sa Timošenkovom.

Advokat je izjavio da je optužba protiv njega “potpuna laž koja nema veze sa realnošću” i da vlast vrši političku represiju.

Bonus video: