Misterija oko pogibije palestinskog ambasadora

Portparol ambasade demantovao je danas da je riječ o starom sefu koji niko nije otvarao više od dvije decenije
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2014. 10:29h

Pogibija palestinskog ambasadora Džamala Muhamada Džamala u Pragu, u jučerašnjoj eksploziji sefa u njegovoj rezidenciji, sve je misterioznija.

Portparol ambasade demantovao je danas da je riječ o starom sefu koji niko nije otvarao više od dvije decenije.

"Taj sef se koristio svakodnevno. U njemu je bio novac za zaposlene. Bio je to mehanički tip sefa, kupljen u Beču", demantovao je portparol ambasade Nabil el Fahil tvrdnje šefa diplomatije Palestinske autonomije Rijada el Malikija da je riječ o starom sefu koji niko nije otvarao više od dvije decenije i ne zna se šta se u njemu nalazilo.

El Fahil je takodje u izjavi češkom radiju odbacio mogućnost da je sef bio obezbijeđen eksplozivom, što je u Cceškoj nelegalno i čime bi palestinsko predstavništvo prekršilo međunarodne konvencije.

Šef češke policije Martin Červiček izjavio je da će češka vlast zahtijevati objašnjenje od palestinskih kako to da je sef bio obezbijeđen eksplozivom da ga ne otvaran niko nepozvan.

Češka policija isključila je još juče nakon prvih pretraga terena teroristički napad, medjutim, neimenovani palestinski zvaničnik izjavio je agenciji Nova Kina da je možda riječ o atentatu.

Napad na ambasadora nije isključio ni portparol ambasade El Fahil pošto kategorično tvrdi da sef koji je korišćen svakodnevno nije bio obezbijeđen sistemom sa eksplozivom, te da ne zna kako se eksploziv kod sefa našao.

U istrazi će inače češkoj policiji pomagati i palestinski eksperti koji dolaze u Prag.

"Prema dosadašnjim saznanjima zbog nemarnog manipulisanja sefom eksplodirao je sistem koji sef obezbjeđuje. Druge okolnosti nam nisu poznate zato što je preminuo najvažniji svjedok", kazala je sinoć portparol češke policije Andrea Zoulova.

Sef je eksplodirao u novoj palestinskoj rezidenciji na periferiji Praga u koju se ovih dana selio novi ambasador Palestine sa porodicom juče pred podne.

Hitna pomoć prevezla je odmah 56-godišnjeg palestinskog diplomatu u Vojnu bolnicu sa povredama glave, grudnog koša i stomaka, koje su prema riječima ljekara bile fatalne, ali ipak su ga uveli u vještačku komu, međutim ambasador je juče popodne preminuo.

U bolnicu je na kratko smještena i njegova 52-godišnja supruga koja je bila u rezidenciji zato što je doživjela šok i imala probleme sa disanjem.

Galerija

Bonus video: