Putin posjetio Volgograd: Nema opravdanja za ovakve zločine

"Čime god da zločinci motivišu svoje akcije, nema nikakvog opravdanja za izvršenje zločina nad civilima, posebno nad ženama i djecom"
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.01.2014. 13:30h

Ruski predsjednik Vladimir Putin, prvog dana 2014. posjetio je Volgograd i povrijeđene u dva teroristička napada, koji su potresli taj grad 29. i 30. decembra.

Tom prilikom on je poručio da nema nikakvog opravdanja za gnusne zločine izvršene u Volgogradu.

"Čime god da zločinci motivišu svoje akcije, nema nikakvog opravdanja za izvršenje zločina nad civilima, posebno nad ženama i djecom", poručio je Putin.

On je, kako je prenijela agencija RIA Novosti, skrenuo pažnju da ruske specijalne jedinice u izvođenju specijalnih operacija čine sve da bi osigurale bezbjednost upravo civila i prije svega žena i djece.

Savjetovanju su prisustvovali šefovi Federalne službe bezbjednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Bortnjikov i Vladimir Kolokoljcev, ministar zdravlja Veronika Skvorcova, gubernator Volgogradske oblasti Sergej Boženov i drugi zvaničnici.

U dva teroristička akta u Volgogradu, 29. i 30. decembra u manje od 24 sata poginule su 34 osobe

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za dva odvojena bombaška napada na željezničkoj stanici i u trolejbusu u nedelju i ponedeljak, ali se sumnja na islamske ekstremiste sa Sjevernog Kavkaza, čiji je lider Doku Umarov prošlog ljeta pozvao svoje sledbenike da urade sve što je u njihovoj moći da spijreče održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, čije je otvaranje zakazano za 7. februar.

Nakon napada su pojačane bezbjednosne mjere u gradu, tako da policajci i pripadnici osiguranja pretražuju tašne ženama koje ulaze u trgovačke centre, a detektore metala koriste nad muškarcima i ženama.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova je nakon bombaških napada u Volgograd poslalo policijsko pojačanje. Zvaničnik regionalne policije Andrej Pilipčuk je naveo da u tom gradu sa milion stanovnika red trenutno održava više od 5.200 policajaca, ali nije iznio koliko je to više u odnosu na njihov uobičajeni broj, prenio je AP.

Bonus video: