Belfast: Bez dogovora katolika i protestanata, Kameron razočaran

Katolici i protestanti spore se oko održavanja sjevernoirskih protestantskih parada i oko isticanja britanskih ili irskih zastava
3 komentar(a)
Belfast, Foto: Reuters
Belfast, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2013. 16:26h

Pregovori suprotstavljenih frakcija protestanata i katolika u Sjevernoj Irskoj o ključnim pitanjima, uključujuchi korišćenja zastava, završeni su danas bez postizanja sporazuma.

Pregovori kojima je predsjedavao mirovni izaslanik SAD Ričard Has neuspješno su završeni rano jutros. Has je rekao da je napredak ipak učinjen i da će radna grupa koju čini pet glavnih političkih stranaka sada tražiti druge načine kako bi se postigao nekakav sporazum.

"Vjerujem da smo postavili dovoljno ozbiljne osnove (za postizanje dogovora)", kazao je on.

Britanski premijer Dejvid Kameron ocijenio je da je neuspjeh pregovora "razočaravajuć" i pozvao stranke Sjeverne Irske na ulaganje daljih napora kako bi se izašlo iz ćorsokaka.

"Iako je razočaravajuće to što strane nijesu uspjele da postignu konačni dogovor u ovoj fazi, pregovori su doveli do postizanja razumijevanja i obezbjeđivanja osnova za nastavak razgovora", rekao je.

Katolici i protestanti spore se oko održavanja tradicionalnih sjevernoirskih protestantskih parada i oko isticanja britanskih ili irskih zastava, zbog čega su učestali protesti u Belfastu.

Šestomjesečni pregovori trebalo je da obezbijede dogovor prije Božića, ali je američki izaslanik ipak produžio rok za postizanje konačnog sporazuma.

Bonus video: