Merkel: Naći trajno rješenje za dužničku krizu u Evropi

Ona je pozvala je Njemce da u Novoj godini budu društveno angažovaniji i usredsređeni na zajedništvo.
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2013. 16:48h

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da napredak Njemačke zavisi od napretka Evrope i da dužnička kriza mora biti riješena trajno.

Ona je pozvala je Njemce da u Novoj godini budu društveno angažovaniji i usredsređeni na zajedništvo.

"Ono što svako od nas postigne u malom, to obiljležava našu zemlju u cjelokupnom", rekla je Merkelova u svom novogodišnjem govoru, koji će večeras biti objavljen.

Kako je istakla, država može da investira i može da stvori dobre uslove, ali da politika, međutim, može malo djelovati bez angažmana građana - nezavisno od njihovog porijekla.

Merkelova je odustajanje od nuklearne energije nazvala dobrim potezom i ukazala na značaj evropskih izbora 25. maja sljedeće godine koji se, kako je primijetila, održavju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 75 godina od početka Drugog svjetskog rata i 25 godina od njemačkog ujedinjenja.

"Evropa je iz sna malog broja, kroz napore mnogih, postala mjesto mira miliona", rekla je Merkelova, naglasivši da je napredak Njemačke stalno u zavisnosti od napretka Evrope.

Dužnička kriza u Evropi, prema Merkelovoj, mora biti riješena trajno.

Govoreći o ciljevima nove vlade, Merkelova je posebno istakla namjeru da se pruži podrška porodici kao "srcu društva".

Djeca i mladi, istakla je nemačka kancelarka, treba da dobiju najbolje moguće obrazovanje, a time i, kako je rekla, najbolje šanse za dobar život.

Bonus video: