Grčki biznismeni zabrinuti zbog političke krize u Turskoj

Grčke firme najviše brine nastavak pada turske valute, koja je u posljednjih šest mjeseci oslabila više od 25 odsto u odnosu na euro
0 komentar(a)
Atina, Foto: Mangatrip.rs
Atina, Foto: Mangatrip.rs
Ažurirano: 30.12.2013. 16:04h

Politička kriza koja posljednjih dana pogađa Tursku izazvala je nervozu među liderima više od 500 grčkih kompanija koje posluju u Turskoj.

Grčke firme najviše brine nastavak pada turske valute, koja je u posljednjih šest mjeseci oslabila više od 25 odsto u odnosu na euro, što je podiglo cijenu grčkih proizvoda u susjednoj zemlji, iako za sada nema problema sa međubankarskim transakcijama, rekli su predstavnici grčkih firmi za atinski dnevni list Katimerini.

"Nema problema sa našim investicijama u Turskoj, ali pad lire svakako utiče na grčki izvoz", rekao je Mihalis Panagis, izvršni direktor kompanije Eurodrip, koja ima filijalu u Turskoj.

Panagis, koji je imao iskustva sa krizom u Egiptu, navodi da banke u Turskoj posluju uobičajeno, ali je pitanje da li će kriza bit umirena ili će doći do izbora.

Finansijski direktor kompanije Sarantis, Konstantinos Rozakeas, navodi da, osim uticaja pada lire, nema problema sa izvozom u Tursku. Ni zvaničnici Nacionalne banke Grčke nijesu preterano zabrinuti oko uticaja krize u Turskoj na tamošnje filijale.

Bonus video: