Rusija od januara na čelu G8

G8 je neformalni forum lidera vodećih industrijskih razvijenih demokratskih zemalja u okviru kojeg se razmatraju aktuelni međunarodni problemi
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.12.2013. 10:29h

Rusija će od 1. januara od Velike Britanije preuzeti predsjedavanje Grupom osam (G8) i na čelu te organizacije biti narednih godinu. Samit G8, pod predsjedavanjem Rusije, će biti održan 4. i 5. juna u Sočiju. G8 je neformalni forum lidera vodećih industrijskih razvijenih demokratskih zemalja u okviru kojeg se razmatraju aktuelni međunarodni problemi. Članice G8 su Sjedinjene Američke Države (SAD), Rusija, Velika Britanija, Francuska, Japan, Njemačka, Kanada i Italija. Zemlje članice G8 imaju udio od 51 odsto industrijske proizvodnje na svijetu, 49 odsto svjetskog izvoza i 49 odsto imovine Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). U tim zemljama živi nešto više od 13 odsto svjetskog stanovništva.

Samiti se organizuju svake godine u zemlji koja predsjedava G8. Ideja o susretima šefova najrazvijenijih zemalja sveta javila se 70-tih godina prošlog vijeka, u vezi sa ekonomskom krizom i pogoršanjem odnosa između SAD-a, Zapadne Evrope i Japana zbog ekonomskim i finansijskih pitanja. Prvo zasjedanje održano je 1975. godine. Već naredne godine "šestorka" je postala "sedmorka" priključivanjem Kanade. Tokom perioda od 1991. do 2002. godine grupa radi po šemi "7+1", da bi se, priključivanjem Rusije, konačno transformisala u G8. Rusija je primljena u G8 na samitu u Denveru 1997. godine.

Bonus video: