Rusija: U eksploziji poginulo 16 osoba, Đukanović osudio napad

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost zbog napada, samo šest nedjelja pred početak Olimpijskih igara u Sočiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2013. 20:02h

Prema najnovijim podacima, u bombaškom napadu na željezničkoj stanici u Volgogradu poginulo je 16 ljudi, među kojima i žena samoubica, a povrijeđeno je 45.

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost zbog napada koji se dogodio u 12:45 po lokalnom vremenu, samo šest nedjelja pred početak Olimpijskih igara u Sočiju.

Prema preliminarnim podacima, žena-samoubica je identifikovana kao Oksana Aslanova, koja je već dva puta bila udata za islamističke militantne aktiviste, ali su joj oba muža likvidirana, javio je ruski kanal Russia Today (RT) pozivajući se na kanal Life News i izvor iz odjeljenja za sprovođenje zakona u Dagestanu.

Agencija Frans pres prenosi da je vebsajt lifenews.ru, koji je napadačicu identifikovao kao Oksanu Aslanovu, objavio fotografiju na kojoj se, kako navodi, vidi glava mlade žene-samoubice kako leži u gomili ruševina, a duga smeđa kosa joj je rasuta po podu.

Aslanova, za kojom se traga od juna 2012. godine, bila je bliska priajteljica Najde Asjalove, poznate kao "Amaturahman", koja je odgovorna za napad u autobusu izveden, takođe, u Volgogradu u oktobru, u kojem je ubijeno šestoro ljudi, a 30 povrijeđeno, navodi RT.

Vlasti Volgograda proglasile su trodnevnu žalost. Žalost će trajati od 1. do 3. januara, prenijela je agencija Itar-Tass, pozivajući se na izjavu guvernera Volgograda Sergeja Boženova.

On je naveo da prvi rezultati istrage pokazuju da je u pitanju bio teroristički napad.

Ruske agencije su, u međuvremenu, javile da je među poginulima jedan policajac, a da su još trojica ranjena, dok je među povrijeđenima i jedno devetogodišnje dete.

Bezbjednosne kamere preko puta stanice zabilježile su trenutak eksplozije, a snimak je objavila tv stanica "Rusija 24". Ispred železničke stanice nalazi se veliki broj bolničkih vozila.

Osuda Đukanovića

Predsjednik Vlade Milo Đukanović najoštrije osudio teroristički napad u Volgogradu i izrazio saučešće predsjedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, saopšteno je večeras iz Vlade.

„I ovaj tragični događaj ukazjuje na neophodnost pojačane zajedničke borbe protiv terorizma i na međunarodnom planu“, navodi se u telegramu Đukanovića.

Galerija

Bonus video: