Rusija zakonom zabranila četiri psovke

Sve ostale eksplicitne riječi i fraze dozvoljene su ukoliko se sadržaj označi dobnom granicom 16+
52 pregleda 2 komentar(a)
televizija, Foto: Shutterstock.com
televizija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.12.2013. 15:38h

Ruski mediji obavješteni su kako se četiri riječi više ne smiju pojavljivati u njihovim tekstovima i komentarima čitalaca.

Oni mediji koji to ne ispune izgubiće licencu. Listu zabranjenih riječi sastavila je Federalna nadzorna agencija za tehnologiju i komunikacije (Roskomnadzor), a lista uključuje “opscene termine za muške genitalije, opscene termine za ženske genitalije, opscene termine za seksualne odnose i žene lakog morala, kao i izvedenice ovih reči”.

Sve ostale eksplicitne riječi i fraze dozvoljene su ukoliko se sadržaj označi dobnom granicom 16+. U slučaju TV-a i radija, ove riječi moći će da se koriste tek nakon 21 sat, prenosi klix.ba.

Ukoliko se zabranjene riječi primete u nekom tekstu, medijska kuća će odmah dobiti upozorenje. Dva upozorenja u roku od 12 mjeseci mogu dovesti do tužbe i gubitka licence.

Roskomnadzor trenutno prati pet hiljada medija u Rusiji, a ima malo blaži pristup prema komentarima čitalaca objavljenim na internetu, tako da će se upozorenje izdati samo ukoliko odgovorni medij ne pristane da uredi ili obriše komentar sa nekom od zabranjenih riječi.

Lista Roskomnadzora pojavila se nakon zakona koji brani korišćenje psovki u masovnim medijima.

Predstavnici medija u Rusiji sada imaju jasniju viziju toga šta tačno ne smiju da spominju i zbog čega mogu da izgube licencu.

Novinska agencija Rosbalt već je kažnjena. Nisu uklonili linkove za snimke na YouTubeu, u kojima se koriste riječi neprimjerenog sadržaja tako da im je moskovski sud oduzeo licencu u oktobru ove godine.

Bonus video: