"Pusi rajot": I dalje želimo da otjeramo Putina sa vlasti

Članice bi željele da kao predsjednika Rusije vide oslobođenog bivšeg tajkuna Mihaila Hodorkovskog
5 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2013. 13:33h

Nedavno oslobođene članice pank benda "Pusi rajot" stigle su iz Sibira, gdje su izdržavale kaznu zatvora, u Moskvu gdje su održale konferenciju za štampu.

Nadežda Tolokonjikova i Marija Aljohina oslobođene su ove nedjelje amnestijom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

One su na današnjoj konferenciji za štampu izjavile, između odstalog, da bi željele da kao predsjednika Rusije vide oslobođenog bivšeg tajkuna Mihaila Hodorkovskog, sa kojim planiraju da sarađuju u okviru svog novog projekta "Zona prava".

Tolokonjikova i Aljohina ponovile su izjavu datu odmah po oslobađanju da će uskoro formirati organizaciju za zaštitu ljudskih prava koja će pomagati političkim zatvorenicima, koristeći se iskustvima tokom godinu dana i sedam mjeseci provedenih u zatvoru, ističući da će se taj projekat zvati "Zona prava".

Tolokonjikova je naglasila da toj organizaciji ne treba novac Hodorkovskog, nekada najbogatijeg Rusa, sa kojim namjeravaju da sarađuju, a da će se njihov projekat finansirati putem dobrovoljnih novčanih priloga stanovništva, prenijela je ruska agencija Interfaks.

"Što se tiče Vladimira Putina, naš stav prema njemu se nije promijenio. I dalje bismo željele da ga otjeramo s vlasti", rekla je Tolokonjikova, javio je AFP.

Tri članica grupe "Pusi rajot" su u februaru 2012. izvele u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi "pank molitvu" za odlazak Putina s vlasti.

One su naglasile da su tada želelje da osude političke veze Putina sa Ruskom pravoslavnom crkvom, a ne da uvrijede vjernike. Nakon tog incidenta, Aljohina, Tolokonjikova i Jekaterina Samucevič su uhapšene, a u avgustu 2012. osuđene pod optužbama za huliganizam motivisan vjerskom mržnjom.

Samucevič je oslobođena u oktobru 2012. godine pošto je uložila žalbu na presudu, a dvogodišnja kazna zatvora za druge dvije članice benda trebalo je da se okonča u martu sljedeće godine.

Galerija

Bonus video: