Turska: Vojska decidna, neće da se bavi politikom

Turska vojska je izvela tri puča od 1960-ih, ali su joj ovlašćenja smanjena tokom 10-godišnje Erdoganove vladavine.
1 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Ispr.gov.pk
Turska vojska, Foto: Ispr.gov.pk
Ažurirano: 27.12.2013. 12:10h

Turska vojska saopštila je danas da neće biti uvučena u politiku u trenutku kada se produbljuje korupcionaški skandal koji je primorao premijera Redžepa Tajipa Erdogana da rekonstruiše kabinet, pošto su tri ministra, čiji su sinovi uhapšeni u okviru istrage, podneli ostavke.

Vojska je danas izdala saopštenje nakon što su Erdoganovi savetnici, u redovnoj kolumni lista "Star", govorili o mogućnosti da je taj skandal rezultat zavjere čiji je cilj izazivanje puča, preneo je AP.

Vlada je ranije ocijenila da postoji mogućnost da se iza istrage o korupciji krije zavera sa ciljem obaranja vlade. Turska vojska je izvela tri puča od 1960-ih, ali su joj ovlašćenja smanjena tokom 10-godišnje Erdoganove vladavine.

Kritičari optužuju turskog premijera za političko manevrisanje kako bi spriječio nova hapšenja vezana za istragu, uključujući smjenjivanje zvaničnika u policiji i sudstvu, navodi američka agencija.

Premijer Erdogan je u sredu smijenio gotovo polovinu svog kabineta, ukupno 10 ministara.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela pre desetak dana, nekoliko desetina ljudi povezanih sa Erdoganovom vladom, suspendovale 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja i podigle optužnice protiv 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara i generalni direktor državne Halkbank banke.

Erdogan, lider konzervativne islamističke Partije pravde i razvoja (AKP) koji je na čelu vlade u Ankari od 2002, nazvao je prethodno tekuću istragu "prljavom kampanjom" protiv njegove vlade.

Turska opozicija ga, međutim, optužuje da pokušava da vlada preko "države u državi".

Bonus video: