Moskva: Sud izdao nalog za hapšenje bivšeg senatora Sergeja Pugačova

Pugačov (50) je jedan od osnivača MPB, koja je ostala dužna povjeriocima više od 178 miliona eura. Licenca joj je oduzeta 2010
1 komentar(a)
Putin i Pugačov, Foto: Svoboda.org
Putin i Pugačov, Foto: Svoboda.org
Ažurirano: 27.12.2013. 09:05h

Moskovski sud je izdao nalog za hapšenje Sergeja Pugačova, vlasnika Ediara, nesolventnog francuskog maloprodajnog lanca luksuzne robe, u okviru istrage o prevari, objavio je juče list „Komersant.“

Sud je postupio po zahtjevu ruske Istražne komisije, koja ispituje navode o prevari u koju je uključena Mežprombanka (MPB) – javio je list, pozivajući se na anonimne izvore.

Pugačov (50) je jedan od osnivača MPB, koja je ostala dužna povjeriocima više od 178 miliona eura. Licenca joj je oduzeta 2010.

Prema izvorima „Komersanta“, Pugačov je stavljen na međunarodnu potjernicu pošto su istražioci utvrdili da je napustio zemlju.

Pugačov je 2007. kupio francuski lanac delikatesa, koji ima 150-godišnju tradiciju, ali je nastavio loše poslovanje proteklih šest godina. Ruski i francuski mediji su javili da je za lanac dao više od milijardu eura. Ediar je u oktobru prijavio bankrot.

Pugačov je postao poznat kao biznismen u Sankt Peterburgu 1990-ih, gdje se navodno upoznao sa Vladimirom Putinom, koji je tada bio zamjenik gradonačelnika.

Prije nego što je globalna kriza počela da nagriza njegovo bogatstvo, bavio se bankarstvom u procvatu dok je bio senator u gornjem domu ruskog parlamenta, Savjetu federacije, zastupajući sibirsku oblast Tuva.

MPB je dobila pomoć od 40 milijardi rubalja, (oko 1,2 milijarde dolara) od ruske centralne banke, ali se taj novac brzo istopio tako što su odobreni krediti desetinama fiktivnih kompanija.

Ruska verzija časopisa „Forbs“ za maj 2008. Pugačova je stavila na 50 mjesto liste „zlatnih sto“ najbogatijih Rusa sa procjenom njegovog bogatstva od dvije milijarde dolara.

Bonus video: