Poslovni prostori najskuplji u Londonu

U Londonu je ove godine došlo da 14-procentnog rasta u cijenama zakupa poslovnog prostora, što je prijestonicu Velike Britanije stavilo na vrh liste gradova s najskupljim kancelarijama
54 pregleda 0 komentar(a)
London, Foto: Shutterstock
London, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.12.2013. 14:26h

Londonski okrug West End "skinuo" je Hong Kong sa vrha liste najskupljih svjetskih gradova za iznajmljivanje poslovnog prostora.

Prema rezultatima izvještaja koji je sastavila konsultantska kuća CBRE, u Londonu je ove godine došlo da 14-procentnog rasta u cijenama zakupa poslovnog prostora, što je prijestonicu Velike Britanije stavilo na vrh liste gradova s najskupljim kancelarijama.

Prema izvještaju CBRE o cijenama iznajmljivanja najpoželjnijih kancelarijskih prostora na svijetu, cijena zakupa takvog prostora u londonskom West Endu najviša je na svijetu, jer se kreće oko 159,20 funti (259,36 dolara) po metru kvadratnom.

Odmah za Londonom slijedi Hong Kong, gdje su cijene zakupa ove godine pale za 4,7 odsto na 234 dolara po metru kvadratnom, piše britanski dnevnik "Independent".

Na rast cijena zakupa u Londonu je, kako navodi britanski dnevnik Financial Times, uticao ekonomski oporavak Britanije i povećana tražnja od kompanija za finansijske usluge.

Treća najskuplja lokacija na svijetu je Finance Street i Biznis distrikt u Pekingu, za kojim slijede Moskva, Nju Delhi, Tokio i Pariz.

Na globalnom nivou, cijene zakupa u godini dana zaključno sa septembrom 2013. porasle su 2,2 odsto, što je više u odnosu na prošlogodišnji porast od 1,4 odsto.

Bonus video: