Turska: Ostavke tri ministra, Erdogan ćuti

"Nikada nećemo tolerisati paralelne državne institucije", poručio je Erdogan
4 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2013. 16:03h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan odbio da reaguje na ostavke 3 ministra zbog korupcionaške afere koja je poljuljala vladu i nastavlja da osuđuje "zavjeru".

"Postoji međunarodna dimenzija u svakoj ovakvoj zavjeri. Ovaj slučaj je predstavljen kao sudski proces u cilju da se utiče na budućnost Turske", rekao je Erdogan na skupu svoje Partije pravde i razvoja (AKP).

Erdogan je kritikovao i nekadašnjeg saveznika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza istrage.

"Nikada nećemo tolerisati paralelne državne institucije", poručio je Erdogan i obećao da će raskrstiti sa "bandama koje samo misle na sopstvene interese, skrivajući se iza religije".

Gulenova organizacija, veoma uticajna u policiji i pravosuđu, ušla je u otvoreni rat protiv vlade zbog planova o zatvaranju privatnih škola.

Skandal potresa Vladu

Poslije ministra ekonomije Zafera Čaglajana i ministra unutrašnjih poslova Muamera Gulera, ostavku u vladi Turske podnio je i treći ministar - za životnu sredinu Erdogan Bajraktar čiji je sin bio na kratko u pritvoru u okviru istrage velikog korupcionaškog skandala.

"Podnosim ostavku na mjesto ministra i skupštinskog poslanika", rekao je Bajraktar za privatnu televiziju NTV i dodao da ostavku treba da podnese i premijer Erdogan, javio je AFP.

Smatraju da je istaga montirana: Guler i Kaglajan

Kaglajanovi i Gulerovi sinovi uhapšeni su prošle sedmice zajedno s još 22 osobe pod optužbom za korupciju u slučaju u čijem je centru državna banka Halkbank.

"Podnio sam ostavku na dužnost ministra ekonomije kako bi pomogao da istina izađe na vidjelo i kako bi osujetio ovu ružnu zavjeru koja je pogodila moje dijete i moje bliske kolege", rekao je Caglajan.

"Očito je da je operacija provedena 17. decembra prljava namještaljka protiv naše stranke i naše vlade", dodao je on.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela prije deset dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliskima vladi Tajipa Erdogana i smijenile oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, među kojima i načelnika policije u Istanbulu.

Erdogan je istragu nazvao "prljavom kampanjom" protiv njegove vlasti i doveo je u vezu sa letošnjim antivladinim protestima.

Do suđenja je oslobođeno 33 ljudi, dok su zvanično uhapšene i optužene 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice ministara (Čaglajana i Gulera) i generalni direktor državne Halkbank.

Galerija

Bonus video: