Hodorkovski uživao u hotelu u kom su boravili Ajnštajn i Čarli Čaplin

„Apsolutno sam ravnodušan prema uslovima boravka,“ rekao je Hodorkovski
53 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2013. 21:15h

Bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski kaže da mu ništa ne znači razlika između neudobnog ruskog zatvora, gdje je bio zatočen duže od decenije, i raskošnog smještaja u Adlonu, najpoznatijem njemačkom hotelu.

Ne može biti veći kontrast između ogromnog apartmana Parizer plac, koji košta 3.200 eura za noć, sa najvećim luksuzom koji Njemačka može ponuditi, i turobnog zatvora u Segeži, više od 2.000 km prema sjeveroistoku, blizu Arktičkog kruga.

U protekle dvije i po godine, Hodorkovski je dijelio prljavu prostoriju sa više od 20 drugih zatvorenika, rekla je jednom za Rojters njegova majka Marina Hodorkovskaja.

Nakon dana provedenog u zatvorskoj radionici, Hodorkovski se vraćao u sobu, uzeo parče papire i pisao. Ostali zatvorenici su se bili navikli na to i dopuštali su mu da ostavlja upaljeno svjetlo. Stavio bi slušalice i pisao dok su oni gledali TV.

Većina zatvorenika su bili mladi kriminalci, mnogi iz Tadžikistana i Uzbekistana. Bilo je puno muslimana.

Hodorkovski boravio u prostranom apartmanu "parizer plac"

Kada mu majka jednom spakovala šunku, pogledao ju je i rekao: „Svinjetina? U ćeliji ima muslimana. Misliće da sam tražio svinjetinu da ne bih dijelio sa njima.“

U intervjuu za ruski list „Nju tajms“, Hodorkovski je ispričao da nije dopustio da ga zatvorski uslovi slome. Kazao je da je u zatvorskoj prodavnici radio do 11 sati dnevno, kako bi mu vrijeme brže prolazilo.

Nasuprot tome, Adlon je sinonim za luksuz u Njemačkoj. Izgrađen je 1907. i postao popularna destinacija za članove kraljevskih porodica, diplomate, političare, umjetnike... Među slavnim gostima su bili Greta Garbo, Albert Ajnštajn, Čarli Čaplin, Teodor i Frenklin Ruzvelt.

Hotel je preživio Drugi svjetski rat ali su ga zapalili sovjetski vojnici u maju 1945. Komunistička vlada Istočne Njemačke ga je srušila 1984. Nakon njemačkog ujedinjenja, ponovo je izgrađen 1997.

Berlinski tabloid B.Z. je objavio da Hodorkovski boravi u apartmanu Parizer plac, sa pogledom na čuvenu Brandenburšku kapiju i centralni Pariski trg

Rojters navodi da je Džordž V. Buš boravio u zdanju koje ima 382 sobe prilikom posjete Berlinu 2002. a kasnije te godine Majkl Džekson je držao devetomjesečnog sina da visi sa terase na četvrtom spratu. Barak Obama je odsjeo u Adlonu kada je posjetio Berlin kao predsjednički kandidat 2008.

Novi Adlon je ugostio i mnoge holivudske zvijezde, uključujući Anđelinu Džoli, Breda Pita, Penelope Kruz, Eštona Kučera i Demi Mur.

Berlinski tabloid B.Z. je objavio da Hodorkovski boravi u apartmanu Parizer plac, sa pogledom na čuvenu Brandenburšku kapiju i centralni Pariski trg.

„Apsolutno sam ravnodušan prema uslovima boravka,“ rekao je Hodorkovski u intervjuu za „Nju tajms“, koji je obavljen u njegovom apartmanu.

Galerija

Bonus video: