Velika Britanija: Bivši ministar na robiju zbog lažnih računa

Otkriveno je da su poslanici državnim novcem plaćali, između ostalog, filmove za odrasle, zakup teniskih terena i opremu za kupatila
4 komentar(a)
Denis Mekšejn, Foto: Theguardian.com
Denis Mekšejn, Foto: Theguardian.com
Ažurirano: 23.12.2013. 14:22h

Nekadašnji britanski ministar iz redova laburista Denis Mekšejn osuđen je danas na šest mjeseci zatvora zbog lažiranja računa i priznanja da je na taj način napravio državi troškove od skoro 13.000 funti.

Mekšejn (65), koji je bio ministar za Evropu u vladi Tonija Blera, dostavio je 19 lažnih računa od 2005. do 2008. godine, dok je bio član Parlamenta iz Roterama, na sjeveru Engleske.

Ovo je peti član Parlamenta koji je osuđen na zatvor zbog skandala koji je izbio 2009. godine povodom neopravdanih i prekomjernih troškova poslanika, što je razljutilo britansku javnost i narušilo povjerenje u Parlament.

Otkriveno je da su poslanici državnim novcem plaćali, između ostalog, filmove za odrasle, zakup teniskih terena i opremu za kupatila, prenosi Srna.

Sistem kontrole troškova u međuvremenu je reformisan.

Sudija Najdžel Svini rekao je, izričući presudu, da Mekšejnova neiskrenost predstavlja "flagrantno narušavanje povjerenja javnosti u Parlament". Tokom suđenja je utvrđeno i da je Mekšejn platio, a ustvari zadržao novac za istraživački i prevodilački - a neobavljeni - posao Evropskom političkom institutu koji je on osnovao 1992. godine.

On je rekao pred sudom da je platio trećim stranama za obavljanje poslova, ali da nije čuvao račune.

Bonus video: