Atina u dimu zbog krize

Po mjerenju Ministartsva za okolinu, koncentracija mikro-čestica bila je za vikend u Atini drastično iznad 100 mikrograma po kubnom metru vazduha
86 pregleda 1 komentar(a)
Atina, Foto: Mangatrip.rs
Atina, Foto: Mangatrip.rs
Ažurirano: 23.12.2013. 11:51h

Zbog ekonomske krize Atinjani se griju na ugalj i drva što je dovelo do vanrednog zagađenja vazduha za vikend, upozorilo je Ministarstvo za okolinu.

Ministarstvo za okolinu, energetiku i klimatske promjene je reagovalo na sada već nekontrolisano korišćenje kamina koji su do krize imali tek samo dekorativnu ulogu u stanovima i kućama.

To ministarstvo i Ministasrtvo zdravlja su stotinama hiljada žitelja petomilionske Atine, starijim od 65 godina, preporučili da nikako ne izlaze napolje, a astmatičarima ukazali da ne oklijevaju da češće uzimaju prepisane lijekove da bi olakšali disanje.

Ostalima koji imaju bolesti organa za disanje i srca, kao i djeci, preporučeno je da "ograniče sve fizičke aktivnosti".

To je drugo takvo, ali strože uputstvo za nedjelju dana, uz zahtjev građanima da drastično smanje grijanje na drva i ugalj što je jedinstvena pojava u Atini za više od pola vijeka, ali sve češća u posljednjih šest godina krize.

Uz to, najsiromašniji se griju spaljujući djelove starog namještaja i otpadno drvo iz napuštenih kuća i sa građevina, koje je dobrim dijelom natopljeno hemikalijama, te drastično pogoršava zagađenje vazduha.

Po mjerenju Ministartsva za okolinu, koncentracija mikro-čestica bila je za vikend u Atini drastično iznad 100 mikrograma po kubnom metru vazduha što je, po zakonu, granica za proglašenje ekološke uzbune. Uprkos upozorenju, zagađenje je jutros bilo na nekim mjernim stanicama u Atini i iznad 150 mikrograma što je, po zakonu, osnova za proglašenje vanrednih mjera, prenose grčki mediji.

Dostizanje te visoke granice zagađenja danas je, po zakonu, automatski aktiviralo novu odluku Vlade o besplatnoj struji za najsiromašnije i to tokom dvostruko više dana nego što traje zagađenje. Vlada time nastoji da stimuliše stanovnike najteže pogođenje finansijskom krizom Grčke, da se ne griju najlošijim gorivom.

To znači da, ako sada zvanično potvrđeno zagađenje bude trajalo četiri dana - kako se računa, siromašnima će mjesečni računi za struju biti umanjeni za osmodnevnu registrovanu potrošnju.

Siromašni pretplatnici grčke elektroprivrede struju inače plaćaju manje nego ostali što je već godinama mera socijalne pomoći.

Bonus video: