Rusija poslala 75 vozila za odvoz hemijskog oružja iz Sirije

Prema vremenskom rasporedu usaglašenom sa SAD i Rusijom, Damask ima rok do 31. decembra da se riješi najtoksičnijih hemikalija
0 komentar(a)
Kamaz, Foto: Shutterstock
Kamaz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2013. 11:57h

Rusija je poslala 25 oklopnih kamiona i 50 drugih vozila u Siriju radi tranporta toksičnog materijala koji će biti uništen u skladu sa međunarodnim sporazumom o uništenju sirijskog hemijskog arsenala, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je, u izvještaju predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, naveo da su ruski avioni isporučili 50 kamiona Kamaz i 25 oklopnih kamiona Ural u sirijski lučki grad Latakiju prošle sedmice zajedno sa drugom opremom, prenijele su agencije.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada prijavio je 1, 3 hiljade tona hemijskog oružja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu za mir.

Prema vremenskom rasporedu usaglašenom sa SAD i Rusijom, Damask ima rok do 31. decembra da se riješi najtoksičnijih hemikalija.

Kako podsjećaju agencije, cjelokupan sirijski hemijski arsenal mora biti uništen do polovine 2014. godine.

Ovim sporazumom su spriječeni raketni napadi kojim su SAD prijetile nakon što je na stotine ljudi ubijeno u predgrađu Damaska 21. avgusta, u najgorem napadu otrovnim gasom poslije četvrt vijeka.

Bonus video: