Rusija sa milion dolara pomaže konzervatorske radove u Aušvicu

Na taj način Rusija izmedju ostalog pomaže da se očuva sjećanje na sovjetske vojnike koje nacisti zarobili i smjestili u Aušvic
85 pregleda 1 komentar(a)
Aušvic, Foto: Rnw.nl
Aušvic, Foto: Rnw.nl
Ažurirano: 23.12.2013. 11:25h

Ruska vlada odobrila je svotu od milion dolara za međunarodni fond iz koga će se finansirati konzervatorski radovi na terenu simbola holokausta, nekadašnjeg koncentracionog logora Aušvic-Birkenau koji su Hitlerovi nacisti podigli 1940. godine u okupiranoj Poljskoj.

Na taj način Rusija izmedju ostalog pomaže da se očuva sjećanje na sovjetske vojnike koje nacisti zarobili i smjestili u Aušvic, logor namijenjen likvidaciji evropskih Jevreja u okviru nacističkog monstruoznog "konačnog rješenja" jevrejskog pitanja u gasnim komorama koncentracionih logora.

U najvećem nacističkom logoru u okupiranoj Poljskoj od 1940. godine kada su u njemu prvobitno bili smješteni Poljaci, vojni zarobljenici a zatim na smrt dovođeni Jevreji pobijeno je preko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja ali i Roma, sovjetskih zarobljenih vojnika i pripadnika drugih naroda Evrope.

Logor su 27. januara 1945. godine oslobodili vojnici sovjetske Crvene armije a od 1947. godine kompleks logora Aussvic-Birkenau pretvoren je u državni muzej čije objekte je ubrzano poslednjih godina počeo da nagriza zub vremena.

Poljska je zato apelovala na međunarodnu zajednicu da pomogne konzervatorske radove na tom najvećem stratištu holokausta i osnovala je 2009. godine međunarodnu fondaciju za koju je do sada odobreno 100 miliona dolara iz 24 zemlje.

Najveću svotu šalje Njemačka - ravno 60 miliona eura. Ruska vlada svojih milion dolara izdvaja iz ovogodišnjeg budžeta.

Bonus video: