"Crvena Flora"

Hamburg: 22 policajca povrijeđena u demonstracijama ljevičara

"Kamenje i flaše na policajce, a pendreci i vodeni topovi na demonstrante", pišu mediji
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2013. 09:34h

Najmanje 22 njemačka policajca povrijeđena su večeras u demonstracijama ljevičara za očuvanje svog kulturnog centra "Crvena Flora" u Hamburgu, dok broj povrijeđenih demonstranata još nije poznat, prenose večeras njemački mediji.

"Kamenje i flaše na policajce, a pendreci i vodeni topovi na demonstrante", opisuju mediji situaciju u Hamburgu, gdje je bilo teških ispada i napada na policiju, koji su se, prema izjavi jednog portparola, našli na putu ljevičarima i napadnuti kamenjem, flašama i ilegalnim pirotehničkim napravama.

Jedan policajac iz pokrajine Donja Saksonija toliko teško je povrijeđen kamenom, tako da je bez svijesti prenijet u bolnicu, javljaju mediji, navodeći da je među oko 7.300 demonstranata, bilo i 4.500 iz ekstremno ljevičarskih organizacija, spremnih na nasillje.

Situacija je "eksplodirala" odmah na početku demonstracija za očuvanje "Crvene Flore", kada su pripadnici takozvanog crnog bloka napali policiju, a oni upotrijebili vodene topove.

"Od početka je vladalo agresivno raspoloženje i teško smo napadnuti", rekao je portparol policije Mirko Štrajber, naglasivši da već dugo takviih napada na policiju nije bilo.

"Crvena Flora" je autonomni centar levičara, smješten u ostacima zgrade nekadašnjeg pozorišta "Flora" u Hamburgu, koja je trebalo da bude srušena, odnosno koju je senat Hamburga prodao jednom preduzetniku.

Ljevičari se dugo bore za ostanak svog centra koji služi za diskusije i žurke.

Galerija

Preporučujemo za Vas