Hodorkovski će vjerovatno ostati van politike, ali bi mogao da piše o Rusiji

"Ne mislim da će se on baviti politikom, čak bih to skoro potpuno isključio (...) Mogao bi da krene putem Solženjicina"
2 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Rojters
Mihail Hodorkovski, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.12.2013. 15:07h

Bivši čelnik ruske naftne kompanije "Jukos" Mihail Hodorkovski, koji je juče pomilovan pošto je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog malverzacija i utaje poreza, vjerovatno će ostati izvan politike, ali bi mogao da piše o Rusiji, na način na koji je to činio proslavljeni sovjetski disident i pisac "Arhipelaga Gulag" Aleksandar Solženjicin, ocijenio je njemački politikolog Aleksandar Rar.

"Ne mislim da će se on baviti politikom, čak bih to skoro potpuno isključio (...) Znate koju bi ulogu on mogao da ima? Možda pretjerujem, međutim, mogao bi da krene putem Solženjicina", rekao je Rar u sinoćnjem intervjuu privatnoj internacionalnoj televizijskoj mreži na ruskom jeziku RTVi, a prenosi danas AFP.

Prema Rarovim riječima, i Solženjicin je počeo 1973. u Njemačkoj "zatim se preselio u Švajcarsku i Ameriku (...) i pisao knjige, nastupao i mislio o budućnosti i o budućnosti, naravno, Rusije", prenijela je francuska novinska agencija.

Naučni direktor njemačko-ruskog foruma, koji je zajedno sa bivšim šefom nemačke diplomatije Hansom Ditrihom Genšerom juče dočekao privatni avion koji je dovezao Hodorkovskog na berlinski aerodrom, nazvao je pomilovanje Hodorkovskog uspjehom "njemačke tajne diplomatije" i Genšera lično.

"Hvala bogu, Njemačka još ima takve zatvorene i poluzatvorene kanale, koje druge evropske zemlje ili Amerika već nemaju, vjerovatno, s Rusijom - koji u takvim situacijama mogu da profunkcionišu", rekao je Rar.

Njemački politikolog je AFP-u rekao da je njegova uloga u oslobađanju Hodorkovskog bila uloga Genšerovog prevodioca.

Rar je podsjetio da je Genšer prije 25 godina bio „čovjek, koji se zadesio u Mađarskoj, kada je tamo u njemačku ambasadu bježao veliki broj Njemaca iz (bivšeg) DDR-a i htio da ode“.

„On je izdejstvovao njihov izlazak iz Mađarske u Njemačku. To je, može se reći, bio početak rušenja Berlinskog zida, koji je nekoliko mjeseci poslije toga pao. Sada, skoro 25 godina kasnije, Genšer je uspio da probije još jedan zid“, rekao je Rar a prenio je ruski informativni portal „Njusru“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz o pomilovanju Hodorkovskog, poslije čega je on privatnim avionom odletio u Berlin.

Agencija RIA Novosti prenijela je da je Putin dobio pismo od bivšeg čelnika "Jukosa“ sa molbom za pomilovanje, a da je sam Hodorkovski rekao da se 12. novembra obratio predsedniku Rusije sa molbom za pomilovanje zbog porodičnih okolnosti.

Maja 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep“ Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza.

Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja nafte i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva mjeseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu maja 2014, a Hodorkovski je trebalo da bude oslobođen u avgustu sljedeće godine.

Bonus video: