Papa Franjo upozorava na ogovaranja i mediokritetstva

Tajni, zatvoreni svijet Vatikana je jazbina ogovaranja, što je postalo vidno i u javnosti prošle godine
72 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2013. 13:43h

Papa Franjo upozorio je danas vatikanske birokrate da njihov rad može da sklizne u mediokritetstvo, puko ogovaranje i prepirke ukoliko zaborave da je njihov profesionalni poziv služba crkvi.

On je to rekao u božićnom obraćanju Vatikanskoj kuriji, administrativnom aparatu Vatikana koji formira centralnu vladu katoličke crkve od 1,2 milijarde vjernika. Franja je zahvalio kardinalima, biskupima i sveštenicima na njihovom radu, posvećenosti i kreativnosti, i malo se udaljivši od pripremljenog govora, kazao:

"Ima svetaca u Kuriji!".

On ih je, međutim, takođe, podsjetio da vatikanski zvaničnici moraju da u svojim životima iskazuju profesionalnost i kompetenciju, ali, istovremeno, i svetost.

On je ponovio upozorenje koje je u nekoliko prilika iznio protiv ogovaranja.

Tajni, zatvoreni svijet Vatikana je jazbina ogovaranja, što je postalo vidno i u javnosti prošle godine kada su procurela papina dokumenta od batlera tadassnjeg pape Benedikta Šesnaestog, podsjeća agencija AP. Papa je tražio od prisutnih vatikanskih zvaničnika da vježbaju "savjesno suprotstavljanje ogovaranju".

"Budimo savesni protivnici (ogovaranja), i podsjećam vas, nije ovo prosto moralisanje. Ogovaranje nanosi štetu ljudima, našem radu i okruženju", poručio je papa Franja.

Bonus video: